Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
16.08.2016

Завдяки прокуратурі випускники інтернатних закладів Полтавщини отримають значно більшу одноразову грошову допомогу

Наприкінці березня цього року прокуратура Полтавської області інформувала про те, що, проаналізувавши стан виплат одноразової допомоги випускникам інтернатних закладів 2015 року, які є дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, прокурор Полтавщини Сергій Попов направив керівникам місцевих прокуратур лист-орієнтування, в якому звернув увагу на необхідність детального вивчення зазначеного питання на місцях із вжиттям заходів представницького характеру для  поновлення майнових прав дітей. 

Нагадаємо, у листі йшлося, що згідно з ч. 7 ст. 8 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» випускники навчальних закладів із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, за рахунок навчального закладу або відповідної установи у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, забезпечуються одягом, взуттям та одноразовою грошовою допомогою в розмірі не менше шести прожиткових мінімумів для осіб відповідного віку.

У ст. 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» зазначається, що із 1 січня 2015 року прожитковий мінімум на одну особу з розрахунку на місяць для дітей віком від 6 до 18 років становив 1286 грн. Тобто одноразова грошова допомога дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, які закінчили навчання у 2015 році, повинна бути не меншою 7716 грн.

Водночас, за інформацією Департаменту освіти і науки Полтавської обласної державної адміністрації, упродовж 2015 року із 7 інтернатних закладів області вказану допомогу у визначеному законом розмірі сплатила своїм випускникам лише Андріївська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат Новосанжарського району, решта закладів виплачували різні суми: від  42 грн. 50 коп. до 2,5 тис. грн.

Указані факти свідчили про недотримання  вимог чинного законодавства та порушення прав дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. У зв’язку із чим керівникам місцевих прокуратур був відправлений лист-орієнтування.  

Виконуючи доручення, керівники місцевих прокуратур області на захист прав дітей заявили 25 позовів. Під час судового розгляду лише випускник Гадяцького дитячого будинку відмовився від позовних вимог прокурора, через що на підставі ст. 61 КАС України позов було залишено без розгляду. Решта 24 позови судами задоволено. Як результат, 24 випускники 7 інтернатних закладів області, які закінчили навчання у 2015 році, отримають одноразову грошову допомогу на суму понад 7,5 тисяч гривень.

Прокуратура Полтавської області планує проаналізувати стан виплат одноразової грошової допомоги випускникам інтернатних закладів, які закінчили навчання цьогоріч.

 

                                                                                      Прес-служба прокуратури Полтавської області

кількість переглядів: 3301