Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
12.10.2017

Прокурор Полтавщини поінформував про результати діяльності органів прокуратури на відкритому пленарному засіданні XVIII сесії Полтавської обласної ради 7 скликання

На виконання ч. 3 ст. 6 Закону України «Про прокуратуру» у четвер, 12 жовтня 2017 року, на відкритому пленарному засіданні XVIII сесії Полтавської обласної ради 7 скликання прокурор Полтавської області Микола Кармазін поінформував населення та депутатів про результати діяльності органів прокуратури області.

Він зазначив, що упродовж 9 місяців 2017 року працівники органів прокуратури області вжили низку координаційних та наглядових заходів, спрямованих на забезпечення законності та правопорядку в регіоні. Їх результати сприяли стабілізації криміногенної обстановки в області.

Рівень злочинності знижено на 5%. На 40% зменшилася кількість особливо тяжких, на 6%  - тяжких злочинів.

Спостерігається тенденція до зниження майже усіх видів злочинів. Так, на 12% знизилася кількість зареєстрованих правопорушень проти життя та здоров'я особи, у тому числі на 3% – умисних вбивств, на 31% – тяжких тілесних ушкоджень, на 38% – що спричинили смерть потерпілих. На 11% зменшилася кількість злочинів проти власності. Менше обліковано кримінальних правопорушень проти безпеки руху та експлуатації транспорту, виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод громадян.

Суттєво посилена протидія наркозлочинності. Кількість викритих злочинів вказаної категорії збільшилася на 93%. Значно зросла кількість викритих фактів збуту наркотичних засобів. Із незаконного обігу вилучено понад 120 кг наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів.

Майже втричі зросло число викритих фактів привласнення, розтрати майна чи заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, наполовину – у сфері службової та професійної діяльності.

Вищим за середній по державі є рівень розкриття кримінальних правопорушень (47,5%, по державі – 38,8%).  

У взаємодії з правоохоронними органами області знешкоджено 8 організованих злочинних груп.

Прокурори здійснювали процесуальне керівництво у більш ніж 63 тисячах кримінальних проваджень. До суду направлені понад 4 тис. 400 обвинувальних актів, що розслідувалися органами поліції. До кримінальної відповідальності притягнуті майже 4 тисяч осіб.

Забезпечено відшкодування понад 17 млн. грн. збитків, завданих кримінальними правопорушеннями. Накладений арешт на майно та пред’явлено позови на суму понад 15 млн. грн.

Приділено увагу викриттю та розслідуванню кримінальних правопорушень на пріоритетних напрямах. До суду скеровано 37 обвинувальних актів про корупційні правопорушення, 17 – у бюджетній сфері та 10 – щодо земельних правовідносин. Відшкодовано майже 3 млн. грн. збитків, завданих інтересам держави та територіальних громад.

Посилено прокурорський нагляд за додержанням законів при провадженні досудового розслідування. З метою забезпечення ефективного досудового розслідування прокурорами надано слідчим майже 4 тисячі вказівок, скасовано 1 тис. 980 незаконних рішень про закриття кримінальних проваджень. Поставлені на облік 382 прихованих кримінальних правопорушень, з яких направлені до суду 91.

Спільно з правоохоронцями продовжено системний моніторинг протиправних проявів, які становлять загрозу державності. За результатами проведеного слідчими УСБУ в області розслідування прокурори направили до судів 7 обвинувальних актів щодо осіб, які брали участь у діяльності терористичних організацій «ДНР» та «ЛНР», а також незаконних збройних формуваннях.

У сфері оподаткування направлено до суду 19 кримінальних проваджень вказаної категорії, у тому числі стосовно однієї організованої злочинної групи, а також за фактом ухилення від сплати податків на суму понад 10 млн. грн. Направлено до судів 5 кримінальних проваджень за фактами фіктивного підприємництва, з яких 1 щодо організованої групи.

У вчиненні корупційних кримінально-караних діянь викрито 56 осіб. Завдані збитки у провадженнях цієї категорії склали 7 млн. 448 тис. грн., з них інтересам держави чи територіальним громадам – 1 млн. 653 тис. грн. Відшкодовано 3 млн. 820 тис. грн., з них інтересам держави та територіальних громад – понад 1 млн. грн. Задля забезпечення відшкодування збитків у цій категорії кримінальних проваджень накладений арешт на майно на 2 млн. 229 тис. грн., пред’явлені позови на загальну суму 894 тис. грн.

Корупційні правопорушення виявлялися у бюджетній та медичній  галузях, паливно-енергетичному, агропромисловому комплексах, сфері освіти, земельних відносин, а також банківській системі, транспорту, охорони довкілля.

За 9 місяців цього року слідчими прокуратури області здійснювалося досудове розслідування у 383 кримінальних провадженнях. У 34 кримінальних провадженнях стосовно 36 осіб обвинувальні акти спрямовані до суду. У вказаний період викрито 13 фактів отримання неправомірної вигоди.

Прокурорами забезпечено належне апеляційне реагування на судові рішення, які не відповідають вимогам закону. За їх ініціативою переглянуті понад 90% незаконних вироків місцевих судів, ухвалених у кримінальних провадженнях, загалом стосовно 76 засуджених.

Досягнуто позитивних результатів у сфері представницької діяльності.

У поточному році прокурори пред’явили позовів на загальну суму 273,7 млн. грн. Судами задоволено понад 200 позовів на 230 млн. грн., виконано рішень судів на 115 млн. грн. У сфері державної і комунальної власності судами задоволено позовів прокурора на 109 млн. грн. та реально виконано на 34 млн. грн.

Завдяки проведеній роботі упродовж 2017 року органами прокуратури області вдалося подолати чимало проблем у місцях несвободи. У виправних установах області не допущено скоєння засудженими випадків масової непокори та дій, що дезорганізують роботу виправних установ. Відсоток залучення засуджених до оплачуваних робіт (71%) та їх середня заробітна плата (1892 грн.) є одними із найвищих у державі.

Цьогоріч органами прокуратури Полтавщини розглянуто понад 6 тис. звернень, з яких 176 – від народних депутатів України. Усього задоволено 51 звернення. Основна частина задоволених звернень становлять скарги з питань досудового розслідування (42).

На особистому прийомі прийнято 2 тис. 396 громадян. Керівниками прокуратур – 685, з них 132 – в’язні. Особисто прокурором області прийнято майже 200 громадян. Виїзні прийоми відбулися у кожному райцентрі області. Для зручності громадян у прокуратурі області облаштована нова громадська приймальня.

Вжито заходів для забезпечення права кожного на доступ до публічної інформації – розглянуто 83 запити.

Окрім цього, працівниками органів прокуратури області надіслано 177 інформацій в органи влади та здійснено 700 виступів у ЗМІ.

 

 

                                                                                      Прес-служба прокуратури Полтавської області  

кількість переглядів: 3110