Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
12.07.2018

Результати діяльності органів прокуратури Полтавської області упродовж 6 місяців 2018 року

На виконання ч. 3 ст. 6 Закону України «Про прокуратуру» у четвер, 12 липня 2018 року, на відкритому пленарному засіданні XX сесії Полтавської обласної ради 7 скликання в. о. прокурора Полтавської області Олександр Легеньковський поінформував населення та депутатів про результати діяльності органів прокуратури області.

Він зазначив, що упродовж 6 місяців 2018 року працівники органів прокуратури Полтавщини вжили низку координаційних та наглядових заходів, спрямованих на забезпечення законності та правопорядку в області. Результати сприяли стабілізації криміногенної обстановки.

Так, рівень злочинності знизився на 4%. На 10% зменшилася кількість тяжких злочинів.

Спостерігається тенденція до зниження більшості видів злочинів. Зокрема, на  12% стало менше умисних вбивств, на 57% – зґвалтувань, на    3% – злочинів  проти власності.

На 21% зменшилося кримінальних правопорушень проти авторитету органів державної влади та місцевого самоврядування. На 38% зросла кількість викритих фактів одержання неправомірної вигоди.

У взаємодії з правоохоронними органами області знешкоджено 9 організованих злочинних груп.

Прокурори здійснювали процесуальне керівництво у більш ніж 53 тисячах кримінальних проваджень. До суду направлені 2849 обвинувальних актів, що розслідувалися органами поліції. До кримінальної відповідальності притягнуті понад 2 тисячі осіб. Забезпечене відшкодування 131,5 млн. грн. збитків, завданих злочинами.

Особлива увага приділялася викриттю та розслідуванню кримінальних правопорушень на пріоритетних напрямах. Наприклад, до суду направлені  29 обвинувальних актів про корупційні правопорушення, 24 – у бюджетній сфері, 8 – щодо земельних правовідносин. Відшкодовані 14 млн. грн. збитків, завданих інтересам держави та територіальних громад.

Також до суду передані 20 обвинувальних актів щодо незаконних порубок лісу і заявлені позови на суму 1340 тис. грн.

Посилено прокурорський нагляд за додержанням законів при провадженні досудового розслідування – прокурори надали слідчим майже 4 тисячі вказівок, скасували 1477 незаконних рішень про закриття кримінальних проваджень та поставили на облік 245 прихованих працівниками поліції кримінальних правопорушень, з яких 37 направлені до суду.

Спільно з правоохоронцями здійснюється моніторинг незаконних проявів, які становлять загрозу державності. За результатами проведеного слідчими УСБУ в області розслідування прокурори направили до суду 4 обвинувальних акти щодо осіб, які брали участь у діяльності терористичних організацій «ДНР» та «ЛНР», та 1 обвинувальний акт за фактом розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення дій із метою зміни меж території або державного кордону України.

Посилена протидія злочинності у сфері оподаткування. Припинена діяльність 2 організованих злочинних груп за фактами фіктивного підприємництва та незаконного виготовлення, придбання, зберігання, перевезення з метою збуту, а також збуту незаконно виготовленої підакцизної продукції.

У вчиненні корупційних кримінально-караних діянь викрито 33 особи. Відшкодовано понад 124 млн. грн. завданих збитків, із них інтересам держави та територіальних громад – більше 13 млн. грн.

Не залишається поза увагою органів прокуратури і протидія адміністративній корупції. Зокрема, до адмінвідповідальності притягнуті 75 осіб (у т.ч. 10 державних службовців, 3 депутати обласної ради, 50 депутатів місцевих рад, 4 посадовці органів місцевого самоврядування тощо).

Упродовж вищезгаданого періоду слідчі прокуратури направили до суду обвинувальні акти у 10 кримінальних провадженнях стосовно 15 осіб, із них 5 – про кримінальні правопорушення, вчинені працівниками правоохоронних органів.

Прокурори забезпечили належне апеляційне реагування на судові рішення, що не відповідають вимогам закону, – переглянуто до 82% вироків місцевих судів, ухвалених у кримінальних провадженнях.

Особлива увага приділена ефективному захисту інтересів держави у сфері охорони дитинства. Забезпечено процесуальне керівництво у понад 110 кримінальних провадженнях щодо неповнолітніх, до суду направлені 87 обвинувальних актів. На захист інтересів держави у сфері охорони дитинства прокурори заявили 10 позовів на понад 200 тис. грн.

Досягнуті позитивні результати у сфері представницької діяльності. Прокурори пред’явили позовних вимог на суму 224 млн. грн., задоволено судами на 324 млн. грн. (з урахуванням позовів минулих років).

Упродовж І півріччя 2018 року в органах прокуратури Полтавської області розглянули майже 3 тис. звернень, з яких 64, що надійшли від народних депутатів України.

 

                                                                                      Прес-служба прокуратури Полтавської області

 

кількість переглядів: 3420