Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
12.12.2018

Прокуратурою Полтавської області пред’явлено позовну заяву з вимогою повернути державі водний об’єкт площею 9,5 га, який Диканська РДА незаконно надала підприємцю в оренду, у тому числі, без проведення аукціону

Установлено, що в 2014 році голова Диканської райдержадміністрації уклав з фізичною особою - підприємцем договір оренди земельної ділянки в комплексі з водним об’єктом загальною площею 9,5 га, вартістю 415 тисяч грн, яка знаходиться на території Диканського району для рибогосподарських потреб.

 

Однак, відповідно до  вимог ЗК України та Водного кодексу України райдержадміністрації, з часу набуття чинності Закону України «Про аквакультуру», не мають права розпоряджатись за межами населеного пункту водними об'єктами для рибогосподарських цілей. Такими повноваженнями  наділялась Полтавська ОДА.

 

Окрім цього, під час надання водного об’єкту в оренду райдержадміністрацією порушено вимоги ст.134 Земельного кодексу України, ст.51 Водного кодексу України, а саме передано земельну ділянку разом з водним об’єктом не на земельних торгах (аукціоні), за відсутності нормативної грошової оцінки земельної ділянки, паспорту водного об’єкту та рішення органу виконавчої влади про її передачу в оренду.

 

Отже, голова РДА вийшов за межі наданих повноважень в галузі земельних відносин, укладаючи з порушенням вимог законодавства договір оренди про передачу в користування фізичній особі - підприємцю водний об’єкт разом із земельною ділянкою площею 9,5 га.

 

З метою усунення виявлених порушень, прокуратурою на захист інтересів держави направлено до суду позов про визнання недійсним договору оренди та повернення до державної власності спірної земельної ділянки з водним об’єктом.

 

На даний час судом відкрито провадження по справі та призначено до розгляду.

 

Прес-служба

прокуратури Полтавської області

 

 

кількість переглядів: 2728