Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
01.02.2019

Прокуратурою Полтавської області розпочато досудове розслідування за фактом підроблення документів під час передачі у власність землі площею майже 50 га особам з інших областей України, яке відбулось на підставі документів, виданих нотаріусами з тимчасово окупованих територій

З 01.01.2019 року повноваження щодо розпорядження не витребуваними земельними частками (паями) переходить від місцевих державних адміністрацій до органів місцевого самоврядування відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні».

 

Наприкінці грудня минулого року, а саме в останній день повноважень, розпорядженням голови Глобинської РДА 14 громадянам, які є мешканцями інших областей України, надано дозвіл на виготовлення технічних документацій з встановлення меж земельних ділянок в натурі щодо 16 земельних ділянок померлих громадян загальною площею майже 50 га, які розташовані на території Броварківської сільської ради Глобинського району.

 

Документи, для подальшої передачі у власність земельних ділянок, надані до районної державної адміністрації у якості правоустановчих,  викликають сумнів у їх достовірності, оскільки видані нотаріусами із місцевостей, які на даний час знаходяться на тимчасово окупованих територіях.

 

Вказані дії відбулись з порушеннями територіальної юрисдикції (не за місцем проживання померлих осіб або місцезнаходженням майна), а бланки про вчинення нотаріальних дій відсутні у Єдиному реєстрі спеціальних бланків нотаріальних документів.

 

Окрім цього, надано дозвіл на виготовлення технічної документації щодо паю, який перебував у власності померлого громадянина та рішенням Глобинського районного суду за заявою прокуратури вже був визнаний відумерлою спадщиною та переданий до комунальної власності територіальної громади. Під час перевірки заповіти та спадкові справи щодо майна померлої особи були відсутні, що не завадило місцевій адміністрації прийняти рішення про надання дозволу на розробку технічної документації.

 

Одночасно прокуратурою на даний час встановлено реальних спадкоємців зазначених земельних ділянок, чиї права незаконно порушено місцевою державною адміністрацією.

 

За вказаним фактом органами прокуратури Полтавської області розпочато досудове розслідування за ст. 358 (підроблення документів) КК України.

 

На даний час проводяться першочергові слідчі дії, вирішується питання про вжиття заходів забезпечення збереження земельних ділянок та попередження їх незаконного вибуття.

 

Прес-служба

прокуратури Полтавської області

 

 

кількість переглядів: 2877