Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
26.06.2019

Прокуратурою Полтавської області вживаються заходи представницького характеру щодо передачі пам'ятки архітектури національного значення церкви Різдва Христового в Хорольському районі у комунальну власність

У с. Вергуни на території Клепачівської сільської ради Хорольського району Полтавської області знаходиться нерухоме майно а саме: пам’ятка архітектури національного значення, культова споруда - Церква Різдва. Дана споруда збудована у 1801 році, включена під охоронним номером 596 пам’ятника до нині чинного Списку пам'ятників архітектури Української РСР, що перебувають під охороною держави, затвердженого постановою від 24.08.1963 року №970 Ради Міністрів Української РСР. 

 

Поряд із цим, встановлено, що вказаний пам’ятник архітектури не перебуває у власності держави і взагалі немає ніякого власника, багато років перебуває у стадії руйнації та потребує невідкладних робіт з реставрації.

 

Відповідно до статті 54 Конституції України охорона культурної спадщини, збереження історичних пам’яток та інших об’єктів, що становлять культурну цінність, є обов’язком держави. Згідно вимог ст.17 Закону України «Про охорону культурної спадщини», пам'ятка, крім пам'ятки археології, може перебувати у державній, комунальній або приватній власності. 

 

Прокуратурою вжито заходів реагування - подано до суду позовну заяву в інтересах держави про визнання вказаного майна безхазяйним та передачу його у власність територіальної громади с. Вергуни в особі Клепачівської сільської ради Хорольського району з метою забезпечення подальшого збереження даної пам’ятки архітектури національного значення та виконання вимог ст.54 Конституції України. 

 

Прес-служба 

прокуратури Полтавської області 

 

 

 

 

кількість переглядів: 2748