Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
08.10.2019

Прокуратура в суді вимагає повернути державі землі сільськогосподарського призначення загальною вартістю понад 2 млн грн

Лубенська місцева прокуратура направила до Лубенського міськрайонного суду Полтавської області позовні заяви про повернення у державну власність земель сільськогосподарського призначення, які фермерське господарство отримало в обхід процедури проведення земельних торгів. Йдеться про 6 земельних ділянок загальною площею понад 25 га вартістю більше 2 млн. грн.

Установлено, що упродовж 2015-2016 років наказами Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області та рішеннями однієї із сільських рад Лубенського району жителю цього району для ведення фермерського господарства було надано в оренду земельні ділянки сільськогосподарського призначення.

Однак, враховуючи вимоги Земельного кодексу України та Закону України «Про фермерське господарство», громадянин своє право на отримання земельної ділянки для ведення фермерського господарства міг використати лише раз. Додатково землі можна отримувати на конкурентних засадах через участь у торгах.

Також при укладенні спірних договорів оренди земельних ділянок нормативна грошова оцінка, яка є основою для визначення розміру орендної плати для земель державної та комунальної власності, не визначалася, що призводить до недоотримання коштів державним та місцевим бюджетами.

Зважаючи на вказані порушення, прокуратура пред’явила до суду позовні заяви з вимогами про визнання незаконними наказів Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області, рішень сільської ради, визнання недійсними договорів оренди та повернення земельних ділянок у державну власність..

        

Прес-служба прокуратури
Полтавської області

 

кількість переглядів: 2281