Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
14.05.2021

Полтавський апеляційний суд погодився з доводами прокуратури і залишив без змін вирок полтавцю за скоєння дорожньо-транспортної події

У січні 2020 року близько 17 години 24-річний полтавець, перебуваючи за кермом автомобіля «BMW» і рухаючись вулицею Панянка у напрямку вулиці Шолом-Алейхема у Полтаві з перевищенням дозволеної швидкості (80.02 – 81.23 км/год.), здійснив наїзд на студента одного з вищих навчальних закладів міста, спричинивши потерпілому тяжкі тілесні ушкодження, від яких останній наступного дня помер у лікарні.

Під час досудового розслідування встановлено, що пішохід переходив дорогу у недозволеному місці, незважаючи на це, водій мав технічну можливість уникнути наїзду, дотримуючись Правил дорожнього руху. Також він мав можливість надати потерпілому допомогу, викликавши медиків, однак не зробив цього та з місця події втік. 

За порушення правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило смерть потерпілого, та завідоме залишення без допомоги особи, яка перебуває в небезпечному для життя стані і позбавлена можливості вжити заходів до самозбереження через безпорадний стан (ч. 2 ст. 286, ч. 3 ст. 135 КК України) у жовтні минулого року за публічного обвинувачення прокуратури вироком Ленінського районного суду Полтави чоловіку призначено покарання у виді 5 років і 3 місяців позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами строком на 2 роки. Не погодившись із вказаним рішенням, обвинувачений та його захисники оскаржили вирок суду першої інстанції до Полтавського апеляційного суду, який, заслухавши  сторони, погодився з доводами прокуратури і залишив апеляційні скарги без задоволення, а рішення Ленінського районного суду Полтави – без змін.

Довідково: відповідно до Правил дорожнього руху України у населених пунктах рух транспортних засобів дозволяється із швидкістю не більше 50 км/год.

У разі виникнення небезпеки для руху або перешкоди, яку водій об’єктивно спроможний виявити, він повинен негайно вжити заходів для зменшення швидкості аж до зупинки транспортного засобу або безпечного для інших учасників руху об’їзду перешкоди.


Пресслужба Полтавської
обласної прокуратури 
кількість переглядів: 2219