Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
01.02.2018

Діяльність ювенальних прокурорів Полтавщини у 2017 році

Працівники органів прокуратури Полтавщини приділяють особливу увагу протидії злочинності серед дітей та захисту їхніх прав.

У 2017 році прокурори забезпечили процесуальне керівництво у понад  250 кримінальних провадженнях стосовно неповнолітніх, у яких надали 65 вказівок, спрямованих на швидке, повне та неупереджене досудове розслідування.

«Ситуація змінюється. Поступово ми переорієнтовуємо свою діяльність з репресивного на відновний характер відповідальності підлітків», - говорить начальник відділу ювенальної юстиції прокуратури області Аліна Букало.        

За її словами, до суду направили 155 обвинувальних актів, з яких 18 – з угодами про примирення та визнання винуватості, а 9 – це клопотання про звільнення підлітків від кримінальної відповідальності.

Унаслідок широкого застосування альтернативних тюремному ув’язненню видів запобіжних заходів, зокрема домашнього арешту, особистого зобов’язання, кількість неповнолітніх, які утримувалися у слідчому ізоляторі зменшилася вдвічі.

Така ж тенденція відмічається щодо рівня злочинності серед неповнолітніх, який минулого року на 17% нижчий, ніж у 2016.

Реагуючи на порушення прав дітей, котрі перебували в ізоляторах тимчасового тримання, слідчому ізоляторі, виховній колонії; засуджених до покарань, не пов’язаних із позбавленням волі; а також під час профілактики дитячої злочинності прокурори внесли 36 документів реагування, за якими до дисциплінарної відповідальності притягнуті 28 службових осіб органів  поліції та пробації.

З питань представництва інтересів держави у сфері охорони дитинства начальник відділу зазначила, що упродовж 2017 року прокурори пред’явили 17 позовів на загальну суму понад 5 млн. грн. Вони стосувалися  безпідставної передачі в оренду закладів освіти, неправомірного розпорядження та використання земель навчальних закладів, бездіяльності органів місцевого самоврядування при постановці на соціальний квартирний облік дітей, позбавлених батьківського піклування, прийняття протиправних рішень при передачі в оренду майна навчальних закладів тощо.  

      

кількість переглядів: 2798