Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
16.01.2019

Численні порушення місцевою прокуратурою вимог законодавства та конституційних прав особи стали підставою для реагування прокуратури області

Прокуратурою області розглянуто лист Ради прокурорів України, щодо можливих неправомірних дій працівників Кобеляцької місцевої прокуратури у ході досудового розслідування кримінального провадження та з інших питань.

 

Установлено, що під час розслідувалось кримінального провадження нагляд за досудовим розслідуванням у формі процесуального керівництва прокурором у порушення вимог ст.ст. 2, 28 КПК України не забезпечене проведення досудового розслідування у розумні строки, а також виявлено низку грубих порушень вимог кримінального процесуального законодавства, що стали можливі внаслідок неналежного виконання своїх службових обов’язків керівником Кобеляцької місцевої прокуратури Кобою Л.М.

 

Так, внаслідок відсутності належної організації контролю та роботи на адміністративній посаді Кобою Л.М. попри реєстрацію кримінального провадження 03.05.2017 та здійснення процесуального керівництва упродовж травня-червня 2017 року не проведено жодної слідчої дії. У подальшому, внаслідок самоусунення від належного виконання службових обов’язків Кобою Л.М. понад рік досудове розслідування проводилось безсистемно та епізодично.

 

Ухвалою слідчого судді задоволено клопотання прокурора та накладено арешт на земельну ділянку шляхом заборони власнику її відчужувати. Разом з тим в порушення вимог ст.175 КПК України у порядку, передбаченому Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» указана ухвала, навіть не була надіслана для виконання. До цього часу до державного реєстру речових прав на нерухоме майно відомості про арешт майна, заборону його відчуження не внесені, що створює ризик її незаконного відчуження третім особам. До такого стану справ призвела споглядацька позиція та неналежна організація роботи в місцевій прокуратурі з боку керівника Коби Л.М.

 

Незважаючи на те, що у ході слідства отримано інформацію з Ради адвокатів Полтавської області про те, що заявник є адвокатом, в порушення ст.ст.135,136  КПК України в повному обсязі заходи до належного повідомлення останнього про виклик та слідчі дії не вжито. Жодних заходів до виправлення становища з боку Коби Л.М. не здійснено.

 

Колишнім прокурором області підписано письмове повідомлення про підозру, направлено за фактично належно неперевіреною адресою, оскільки відповідно до реєстраційних відомостей, останній не був зареєстрований за нею. Вказані грубі порушення, також стали можливі внаслідок самоусунення Коби Л.М. від належного виконання службових обов’язків.

 

Прокурором до районного суду Полтавської області направлено клопотання про примусовий привід особи, однак у задоволенні клопотання відмовлено у зв’язку з  недотриманням порядку повідомлення про підозру.

 

Не зважаючи на це, в порушення ст.281 КПК України особу було оголошено у розшук та досудове розслідування зупинено. При цьому до постанови внесено недостовірні відомості. Розшук особи мав формальний характер та фактично не здійснювався. Внаслідок неналежної організації нагляду на зазначеному напрямку керівника Кобеляцької місцевої прокуратури Коби Л.М. стан слідства та розшуку у вказаному кримінальному провадженні жодного разу не заслухано на оперативній нараді. Внаслідок, неналежного виконання службових обов’язків працівниками місцевої прокуратури грубо порушено конституційні права особи.

 

Окрім того, в порушення вимог ст.282 КПК України навіть після того як сама особа добровільно з’явилась досудове розслідування не відновлене, а жодних документів про його розшук та добровільну явку не складено.

 

Лише майже через два місяці після цього винесено постанову про відновлення досудового розслідування у зв’язку з повторною добровільною явкою особи. В той же час також, внаслідок неналежного процесуального керівництва та організації роботи з боку Коби Л.М., жодних документів про його розшук та добровільну явку не складено.

 

В подальшому,  вдруге особу було незаконно оголошено у розшук та  процесуальним прокурором до районного суду скеровано клопотання про затримання з метою приводу та застосування запобіжного заходу у виді тримання під вартою особи.

 

Після ретельного розгляду клопотання судом відмовлено у наданні дозволу на затримання з метою приводу.

 

Апеляційним судом Полтавської області винесено рішення про відвід прокурора Кобеляцької місцевої прокуратури.

 

Цим же судом відмовлено у задоволенні клопотання прокурора про застосування до підозрюваного запобіжного заходу у зв’язку з недоведеністю наявності ризиків, передбачених ст. 177 КПК України та обгрунтованої підозри.

 

Неналежне виконання керівником Кобеляцької місцевої прокуратури Кобою Л.М. своїх посадових обов’язків спричинило допущення указаних порушень вимог кримінального процесуального закону.

 

Попри резонансність кримінального провадження та особу підозрюваного керівником місцевої прокуратури Кобою Л.М. не вжито належних організаційних заходів. Стан досудового розслідування жодного разу не заслуховувався на оперативній нараді у Коби Л.М.

 

За наявними фактами внесення недостовірних документів та зловживань з боку працівників поліції та Кобеляцької місцевої прокуратури розпочато кримінальне провадження за ст.ст. 364, 366 КК України. Досудове розслідування доручено підрозділам ДБР.

 

 

Аналогічні порушення вимог кримінального процесуального законодавства у Кобеляцькій місцевої прокуратури в інших кримінальних провадженнях стали, зокрема підставою для направлення подання про звільнення з адміністративної посади керівника Кобеляцької місцевої прокуратури Коби Л.М. до Ради Прокурорів України.

 

Прес-служба

прокуратури Полтавської області

 

 

кількість переглядів: 3877