Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
18.01.2019

Прокуратура Полтавської області вимагає повернути до державної власності земельну ділянку площею 28 га з незаконного користування фермерського господарства

Установлено, що в 1993 році рішенням Гребінківської районної ради надано громадянину земельну ділянку площею 25 га для ведення фермерського господарства.

 

У подальшому, на підставу вказаного рішення, громадянином отримано державний акт на право постійного користування земельною ділянкою. Згодом, громадянину надано ще 3,2 га земель для розширення фермерського господарства.

 

Після смерті громадянина у 2014 році, керівником фермерського господарства став його син, який продовжував користуватися вказаними землями.

 

Втім, вказані дії відбувались із порушенням норм чинного законодавства, оскільки приватним нотаріусом відкрита спадкова справа, але свідоцтво про право на спадщину на земельну ділянку площею 28,2 га не видавалось. Таким чином, фермерське господарство використовує земельну ділянку без належних правових підстав.

 

Поряд із цим, право користування земельною ділянкою, що виникло в особи на підставі державного акта на право користування земельною ділянкою, не входить до складу спадщини і припиняється зі смертю особи, якій належало таке право. Таким чином, вищевказана земельна ділянка не могла використовуватись фермерським господарством в зв’язку з припиненням права постійного користування внаслідок смерті особи, якій воно було надано.

 

Прокуратура Полтавської області звернулась до суду з вимогою зобов’язати фермерське господарство повернути державі земельну ділянку сільськогосподарського призначення площею 28,2 га вартістю майже 1 млн гривень.

 

Прес-служба

прокуратури Полтавської області

 

кількість переглядів: 2373