Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
13.02.2019

Завдяки вжитим заходам прокуратури Полтавської області ТОВ «Гадячсир» сплатить в дохід держави виконавчий збір на суму 1,5 млн доларів США

У 2016 році рішенням господарського суду задоволено позов одного з банків щодо стягнення з ТОВ «Гадячсир» заборгованості по кредиту в сумі 15,9 млн доларів США та 206 тисяч гривень. Після набрання рішення суду законної сили, банком скеровано наказ на примусове виконання до Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України.

 

На виконання даного рішення суду державним виконавцем відкрито виконавче провадження  та одночасно нараховано виконавчий збір у розмірі 10% від суми, що підлягає стягненню, а саме 1,5 млн доларів США та 20 тисяч гривень, а також вжито заходів щодо накладення арешту на майно та кошти боржника.

 

У квітні 2018 року банк звернувся до державного виконавця про повернення виконавчого документу без виконання. Відповідно до ч.3 ст. 40 Закону України «Про виконавче провадження» боржник не звільняється від сплати виконавчого збору у разі повернення виконавчого документу на вимогу стягувача, державний виконавець виніс постанову про стягнення з ТОВ «Гадячсир» виконавчого збору в розмірі 1,5 млн доларів США та 20 тисяч грн. 

 

Не бажаючи сплачувати в дохід держави вказану суму ТОВ «Гадячсир» звернулось до суду зі скаргою на рішення державного виконавця.  Ухвалою господарського суду частково задоволено скаргу товариства та скасовано постанову головного державного виконавця та визнано неправомірною його бездіяльність щодо не вирішення питань про зняття арешту, накладеного на майно (кошти) боржника.

 

Прокуратурою Полтавської області встановлено, що дане рішення постановлено судом з порушенням правил підсудності, оскільки такі справи розглядаються в порядку адміністративного судочинства, а також з неправильним застосуванням норм Закону України «Про виконавче провадження».

 

Реагуючи на виявлені порушення, прокуратура Полтавської області внесла апеляційну скаргу на вказане судове рішення, яка судом задоволена.

 

Завдяки вжитим заходам прокуратури Полтавської області попереджено незаконне звільнення судом першої інстанції ТОВ «Гадячсир» від сплати виконавчого збору в сумі 1,5 млн доларів США, що еквівалентно 44 млн грн.                   

 

 

Прес-служба

прокуратури Полтавської області

 

 

кількість переглядів: 2543