Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
26.04.2019

Прокуратура Полтавської області вимагає повернути державі земельну ділянку площею майже 6 га вартістю понад 10 млн грн, якою безкоштовно та незаконно користується громадська організація

У 2017 році рішенням сесії Заводської міської ради на умовах безкоштовного сервітуту передано у користування одній із громадських організацій земельну ділянку промисловості площею майже 6 га вартістю понад 10 млн грн.

 

Відповідно до вимог Земельного кодексу набуттю права на оренду земельної ділянки державної або комунальної власності передує проведення земельних торгів. Окрім цього, відповідно до ст. 401 ЦК України, право користування чужим майном (сервітут) може бути встановлене щодо земельної ділянки, інших природних ресурсів або іншого нерухомого майна для задоволення потреб інших осіб, які не можуть бути задоволені іншим способом. Сервітут може належати власникові сусідньої земельної ділянки, а також іншій, конкретно визначеній особі.

 

Водночас, з’ясовано, що об’єкти нерухомості, які перебувають у власності громадської організації, на переданій земельній ділянці на умовах безоплатного сервітуту, відсутні. Також відсутнє право власності чи оренди на суміжні земельні ділянки, для забезпечення проїзду, проходу чи усунення інших недоліків. Таким чином, правом земельного сервітуту було підмінене право оренди земельної ділянки.

 

З метою захисту інтересів територіальної громади, прокуратурою скеровано позов до суду про визнання незаконним та скасування рішення Заводської міської ради, визнання недійсним договору про встановлення земельного сервітуту та повернення земельної ділянки площею майже 6 га вартістю понад 10 млн грн.

 

Наразі судом відкрито провадження у справі.  

 

Прес-служба

прокуратури Полтавської області

 

кількість переглядів: 2748