Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
05.06.2019

За принципового реагування прокуратури Полтавської області державі повернуто з незаконної оренди земельну ділянку водного фонду та водного дзеркала площею понад 82 га вартістю 12 млн грн на території Диканського району

Установлено, що в червні 2014 року між Диканською районною державною адміністрацією та фізичною особою-підприємцем укладено договір оренди водного об’єкту та земельної ділянки водного фонду загальною площею понад 82 га вартістю 12,3 млн гривень на 49 років для рибогосподарських потреб за межами населеного пункту в адміністративних межах Орданівської сільської ради.

 

Зазначений договір укладено з істотними порушеннями вимог чинного законодавства. Так, нормативно-грошова оцінка землі не проведена, паспорт водного об’єкту не розроблявся, а сам водний об’єкт переданий у користування не уповноваженим органом поза конкурентними засадами у формі аукціону, з порушенням порядку надання в оренду, що позбавило власника землі на найбільш вигідних умовах розпорядитися землею та можливості визначення та встановлення відповідної плати за її користування.

 

Зважаючи на виявлені порушення вимог законодавства, прокуратурою у березні 2018 року до суду пред’явлено позовну заяву про визнання недійсним договору оренди та повернення до державної власності спірної земельної ділянки з водним об’єктом, який судом задоволено у повному обсязі.

 

Не погоджуючись з прийнятим судовим рішенням орендар оскаржив його до Східного апеляційного господарського суду. За наполегливої позиції прокуратури судом прийнято рішення про залишення апеляційної скарги відповідача без задоволення, а рішення суду першої інстанції без змін.

 

На даний час прокуратурою вживаються заходи щодо реального виконання рішення суду та повернення у державну власність земельної ділянки водного фонду з водним дзеркалом шляхом підписання акту приймання-передачі.

 

Прес-служба

прокуратури Полтавської області

 

 

кількість переглядів: 2596