Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
08.07.2019

Прокуратура Полтавської області вимагає повернути державі з незаконної оренди землі площею 42 га вартістю понад 6 млн грн

Установлено, що розпорядженням Миргородської райдержадміністрації передано в оренду товариству земельну ділянку ліквідованого колективного сільськогосподарського підприємства площею 42 га вартістю понад 6 млн гривень.

 

Вказані дії відбулись незважаючи на те, що відповідно до п. 21 розділу X «Перехідні положення» ЗК України, з дня набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні» (Закон набрав чинності з 1 січня 2019 року), землі колективних сільськогосподарських підприємств, що припинені (крім земельних ділянок, які на день набрання чинності зазначеним Законом перебували у приватній власності), вважаються власністю територіальних громад, на території яких вони розташовані.

 

Таким чином, Миргородською РДА в кінці грудня 2018 року, за межами повноважень в галузі земельних відносин, прийнято рішення про передачу землі в оренду. 

 

Врахувавши позицію територіальної громади, яка на даний час є власником вказаної земельної ділянки, прокуратурою області скеровано до суду позовну заяву з вимогою скасувати розпорядження, визнати недійсним договір оренди землі та повернути земельну ділянку.

 

Прес-служба 

прокуратури Полтавської області 

 

кількість переглядів: 2400