Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
10.10.2019

Прокуратура захистила інтереси держави у сфері земельних правовідносин у Верховному Суді

Не погодившись із рішеннями двох судових інстанцій, прокуратура Полтавської області оскаржила їх до Верховного Суду, де захистила інтереси держави у сфері земельних правовідносин. Ціна позову становила майже 31,5 млн. грн.  

Зокрема, у листопаді 2018 року Господарський суд Полтавської області задовольнив позовні вимоги ТОВ «Промінь», що в Карлівському районі Полтавської області, та визнав за товариством право власності на 2 земельні ділянки загальною площею понад 29 га. Таке рішення було мотивоване наявністю у товариства права власності на нерухоме майно, розташоване на спірних земельних ділянках. У березні 2019 року Східний апеляційний господарський суд залишив без змін рішення суду першої інстанції.

Однак прокуратура звернулася з касаційною скаргою до Верховного Суду. У документі йшлося про те, що відповідно до вимог Земельного та Цивільного кодексів України виникнення права власності на об'єкт нерухомості не на підставі договору відчуження не тягне за собою безумовного переходу права власності на земельну ділянку під цим об'єктом, а вимагає окремого договірно-правового регулювання шляхом укладення відповідних цивільно-правових угод між власником землі і власником споруди.

У суді касаційної інстанції ТОВ «Промінь» відмовилося від позовних вимог. Ухвалою Верховного Суду провадження у справі закрито, а рішення Господарського суду Полтавської області та постанова Східного апеляційного господарського суду визнані нечинними.
 

Прес-служба прокуратури
Полтавської області

 

кількість переглядів: 2127