Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
05.02.2020

Органи прокуратури Полтавщини перевірили законність використання нерухомого майна при виконанні кримінальних покарань

Органи прокуратури Полтавської області спільно з Головним управлінням Держгеокадастру в області, регіональним відділенням Фонду держмайна України по Полтавській та Сумській областях перевірили законність використання земель та іншого нерухомого майна при виконанні кримінальних покарань. 

У цілому адміністрації колоній та державних підприємств Державної кримінально-виконавчої служби України в області дотримуються вимог законодавства. Водночас мають місце й суттєві порушення.

Так, у Кременчуцькій виправній колонії № 69 до цього часу не переоформлені правовстановлюючі документи на нерухоме майно і земельні ділянки, а також не здійснена експертна грошова оцінка землі, з огляду на зміну юридичної особи.

Також між регіональним відділенням Фонду державного майна України по Полтавській та Сумській областях та фізичною особою-підприємцем був укладений договір оренди частини будівлі їдальні та магазину загальною площею 46,2 м2. Однак після передачі в оренду приміщень земельна ділянка, на якій розташована будівля, використовується не за цільовим призначенням, а з метою функціонування магазину та отримання прибутку. До того ж земля не оформлена належним чином.

На балансі Машівської виправної колонії № 9 знаходиться нежитлове приміщення загальною площею 1732,2 м2. Його частина (1462,1 м2) на підставі договору передана в оренду товариству для виробництва мішкотари. Обстеженням прилеглої території встановлено факт зберігання зазначеним підприємством виробничих матеріалів, необхідних для здійснення підприємницької діяльності, на площі майже 10-12 м2. Тож незважаючи на фактичне використання товариством земельної ділянки на прибудинковій території, плата за користування цим майном не здійснювалася, що призвело до недоотримання коштів державним бюджетом. За вказаним фактом Кобеляцька місцева прокуратура внесла відомості до ЄРДР за ч. 1 ст. 356 КК України. Триває досудове розслідування.

Також під час перевірки було встановлено, що працівники Машівської виправної колонії № 9 здійснювали вивіз нечистот, утворених у результаті життєдіяльності свійської худоби, на землі сільськогосподарського призначення, які не є місцем видалення відходів. У результаті на площі 17192,52 м2 відбулося засмічення, а навколишньому середовищу завдані збитки на суму понад мільйон гривень. За вказаним фактом Кобеляцька місцева прокуратура внесла відомості до ЄРДР за ч. 1 ст. 239 КК України. Розпочате досудове розслідування.

Окрім цього, на балансі Машівської виправної колонії № 9 перебувають гуртожиток, їдальня, пожежне депо. Незважаючи на те, що технічна документація на ці приміщення виготовлена ще у 2015 році, адміністрація установи до цього часу не вирішила питання про оформлення майнових прав на вказані об’єкти шляхом внесення відповідних відомостей до Реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

 

Аналогічно адміністрація Полтавської виправної колонії № 64 не вжила заходів щодо отримання правовстановлюючих документів на нерухоме майно, розташоване в установі.

Загалом за результатами проведених перевірок органами прокуратури Полтавської області зареєстровані 4 кримінальних провадження та внесені 6 вказівок, які перебувають на розгляді.

 

Прес-служба прокуратури
Полтавської області
 
кількість переглядів: 2502