Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
23.12.2020

Нанесення тяжкого тілесного ушкодження у стані алкогольного сп’яніння – житель сусідньої області отримав реальний строк покарання

Вживання алкогольних напоїв – один із чинників, що зумовлює виникнення злочинів насильницького характеру. Алкогольне сп’яніння сприяє негативній поведінці, агресії, але не змінює свідомість людини настільки, щоб вона не розуміла своїх дій. Відтак, стан сп’яніння не може слугувати підставою для звільнення особи від відповідальності, навпаки Кримінальний кодекс України визнає такий стан обставиною, що обтяжує покарання.

До прикладу. У жовтні минулого року в одному із сіл Лубенського району бригада із п’ятьох заробітчан здійснювала будівельні роботи. Після вечері, за якою не обійшлося без міцних напоїв, між двома чоловіками виникла сварка, що переросла у бійку, під час якої житель Кіровоградської області вдарив свого колегу з Одещини кухонним ножем у спину, спричинивши тяжкі тілесні ушкодження. Свідки події, яким не вдалося припинити конфлікт, викликали медиків та правоохоронців. Зловмисник, знаючи, що на батьківщині він розшукується органами поліції за скоєння аналогічного злочину, пошкодивши вікно, проник до сусіднього будинку, в якому намагався сховатися.

За нанесення тяжкого тілесного ушкодження та незаконне проникнення до житла (ч. 1 ст. 121, ч. 1 ст. 162 КК України) обвинувачений позбавлений волі на 6 років. Лубенський міськрайонний суд при постановленні вироку відповідно до п. 13 ч. 1 ст. 67 КК України визнав обставиною, яка обтяжує покарання, вчинення особою кримінальних правопорушень у стані алкогольного сп’яніння.

Вирок суду першої інстанції поки що не набув законної сили.


Пресслужба Полтавської
обласної прокуратури
кількість переглядів: 3628