Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.04.2021

Полтавця засуджено за намагання надіслати до Російської Федерації колекцію скіфських наконечників

Прокурорами Полтавської обласної прокуратури підтримано публічне обвинувачення стосовно 37-річного жителя Полтави, який намагався надіслати до Російської Федерації колекцію скіфських наконечників для стріл.  

Під час досудового розслідування встановлено, що полтавець, не маючи роботи, з метою отримання прибутку здійснював купівлю-продаж предметів старовини та археології. У травні 2019 року на одному із сайтів чоловік розмістив оголошення про продаж 53 скіфських наконечників для стріл. Знайшовши покупця у Російській Федерації і отримавши від нього грошовий переказ на суму 4 тис. 500 рублів, чоловік упакував наконечники у картонну коробку та у відділенні поштового зв’язку передав оператору для відправлення, зазначивши у митній декларації неправдиві відомості щодо вмісту міжнародного поштового відправлення, а саме: «сувенір (подарунок)».

За кілька днів вказане поштове відправлення затримали співробітники Управління Служби безпеки України в Полтавській області. За висновком судової мистецтвознавчої експертизи, вилучені з міжнародного поштового відправлення предмети становлять археологічну колекцію скіфських наконечників для стріл VII ст. до н. е. – IV ст. н. е. і належать до культурних цінностей, що мають художнє, історичне, етнографічне та наукове значення, пересилання яких за межі України заборонено.

Вироком Октябрського районного суду Полтави чоловіка засуджено за  ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 201 КК України (закінчений замах на вчинення контрабанди) до 3 років позбавлення волі. До набрання вироком законної сили йому обрано запобіжний захід – особисте зобов’язання.

До відома: культурні цінності – об'єкти матеріальної та духовної культури, що мають художнє, історичне, етнографічне та наукове значення і підлягають збереженню, відтворенню та охороні відповідно до законодавства України.

Колекція культурних цінностей – однорідні або підібрані за певними ознаками різнорідні предмети, які, незалежно від культурної цінності кожного з них, зібрані разом становлять художню, історичну, етнографічну чи наукову цінність.

Пересилання культурних цінностей за межі України заборонено.


Пресслужба Полтавської

обласної прокуратури
кількість переглядів: 2372