Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.05.2021

Прокуратурою повернуто у власність держави цілісний майновий комплекс вартістю майже 184 млн грн

Полтавською обласною прокуратурою забезпечено виконання рішення Господарського суду Полтавської області щодо скасування запису приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу про державну реєстрацію права приватної власності за публічним акціонерним товариством «Державна продовольчо-зернова корпорація України» на цілісний майновий комплекс – «Кременчуцький комбінат хлібопродуктів» загальною площею понад 20,5 тис. кв. м вартістю майже 184 млн грн.

Прокуратурою встановлено, що нотаріусом здійснено реєстрацію права приватної власності на цілісний майновий комплекс за відсутності рішення Кабінету Міністрів України про зміну правового статусу державного майна та всупереч вимогам чинного законодавства.  

З метою захисту інтересів держави прокуратура звернулася з позовною заявою до Господарського суду Полтавської області, яким у 2019 році задоволено позовні вимоги у повному обсязі. Наприкінці 2020 року рішення суду першої інстанції Східним апеляційним господарським судом залишено без змін.

Наразі цілісний майновий комплекс повернуто з незаконного володіння у власність держави.             

Довідково: на момент виникнення спірних правовідносин зміна державної форми власності підприємства відбувалася виключно шляхом приватизації. Акціонерне товариство, створене на базі майна державного підприємства шляхом його корпоратизації, могло набути право власності на майно, передане до його статутного фонду, за умови реалізації процедури приватизації. На той час «Кременчуцький комбінат хлібопродуктів» входив у перелік об’єктів державної власності, що не підлягали приватизації.


Пресслужба Полтавської
обласної прокуратури
кількість переглядів: 2118