Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
28.05.2021

За фактом невиплати заробітної плати засудженим виправної колонії розпочато досудове розслідування

Полтавською окружною прокуратурою із залученням спеціалістів Управління Держпраці у Полтавській області проведено перевірки стану додержання законодавства про охорону та оплату праці засуджених, які відбувають покарання в державних установах «Божковська  виправна колонія  (№ 16)», «Крюковська  виправна колонія (№ 29)», «Полтавська  виправна колонія (№ 64)», «Hадержинщинська  виправна колонія (№ 65)» Північно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції.

Під час перевірки встановлено, що державним підприємством «Сільськогосподарське підприємство державної кримінально-виконавчої служби України (№ 29)», де працюють засуджені державної установи «Крюковська виправна колонія (№ 29)», за понад чотири місяці 68 в’язням не виплачено заробітну плату на загальну суму більше 370 тис. грн.

Відомості про даний факт внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 175 КК України (безпідставна невиплата заробітної плати більш як за один місяць). Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється Полтавським районним управлінням поліції Головного управління Національної поліції в Полтавській області за процесуального керівництва Полтавської окружної прокуратури.

Довідково: заробітна плата - це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу (ст. 1 Закону України «Про оплату праці»).

Засуджені до позбавлення волі мають право працювати. Праця здійснюється на добровільній основі на підставі договору цивільно-правового характеру або трудового договору, який укладається між засудженим та фізичною особою - підприємцем або юридичною особою, для яких засуджені здійснюють виконання робіт чи надання послуг.

Праця осіб, засуджених до позбавлення волі, оплачується відповідно до її кількості і якості. Форми і системи оплати праці, норми праці та розцінки встановлюються нормативно-правовими актами Міністерства юстиції України (ч. 1 ст. 118, ч. 1 ст. 120 Кримінально-виконавчого кодексу України).

 

Пресслужба Полтавської
обласної прокуратури
кількість переглядів: 2033