Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
11.11.2021

Прокуратура не погоджується з позицією суду щодо визначення застави організатору злочинної групи, обвинуваченому у виготовленні та збуті психотропних речовин

Сьогодні, 11 листопада, Октябрський районний суд міста Полтави, розглядаючи клопотання прокурора про продовження запобіжних заходів 6 учасникам злочинної групи, обвинувачених у вчиненні злочинів у сфері обігу наркотичних засобів та психотропних речовин, визначив організатору групи заставу у розмірі ста прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що становить 227 тис. грн, як альтернативу запобіжному заходу у виді тримання під вартою, а одному з учасників групи змінив запобіжний захід на домашній арешт. 

Прокуратура інформує, що вказана ухвала винесена судом всупереч позиції сторони обвинувачення, яка наполягала на продовженні обом особам запобіжних заходів у виді тримання під вартою без права внесення застави.

Нагадаємо, досудовим розслідуванням встановлено, що наприкінці 2019 року 38-річний полтавець умисно, усвідомлюючи суспільно небезпечний та протиправний характер своїх дій, створив організовану групу для спільного зайняття злочинною діяльністю.

Завданнями та метою існування злочинної групи було налагодження постачання наркотичних засобів (трамадолу) та психотропних речовин (метамфетаміну) в особливо великих розмірах, а також їх подальший безперебійний збут у Полтаві через розгалужену мережу з метою незаконного збагачення учасників групи, що у подальшому стало єдиним джерелом доходу вказаних осіб.

До складу групи організатор залучив своїх знайомих, з якими тривалий час підтримував приязні стосунки.
Заборонені речовини виготовляли в лабораторії, облаштованій у квартирі будинку в одному з населених пунктів Київщини. Із сусідньої області до Полтави психотропні речовини особи пересилали або перевозили особисто та у подальшому розфасовували і розповсюджували шляхом «закладок». При цьому учасниками злочинної групи вживались усі необхідні заходи конспірації, визначені організатором: постійна зміна банківських карток, які використовувалися для отримання оплати за реалізовані заборонені речовини, номерів мобільних телефонів тощо.

Досудовим розслідуванням організатор та учасники групи обвинувачуються у незаконному виробництві, виготовленні, придбанні, зберіганні, перевезенні з метою збуту, а також незаконному збуті наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів, використанні коштів, здобутих від незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів, прекурсорів, вчинених повторно за попередньою змовою групою осіб, у великих розмірах, незаконному виробництві, виготовленні, придбанні, зберіганні, перевезенні, пересиланні прекурсорів з метою їх використання для виробництва або виготовлення наркотичних засобів чи психотропних речовин, вчинених організованою групою, виготовленні та використанні обладнання, призначеного для виготовлення наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів (ч. 3 ст. 27, ст. 307, ч. 2 ст. 306, ч. ч. 2, 3 ст. 307, ч. 3 ст. 311, ч. 2 ст. 313 КК України).

У вказаному кримінальному провадженні – 60 епізодів.

Також організатор групи є обвинуваченим у порушенні правил безпеки дорожнього руху, що заподіяло потерпілому тяжкі тілесні ушкодження (ч. 2 ст. 286 КК України). Унаслідок дорожньо-транспортної пригоди було травмовано громадянина та пошкоджено 5 автомобілів. Судовий розгляд кримінального провадження триває в іншому суді (Київському районному суді міста Полтави) за підтримання публічного обвинувачення Полтавської окружної прокуратури.

Незважаючи на ухвалу суду, прокуратура і надалі займатиме принципову позицію щодо притягнення до кримінальної відповідальності організатора та учасників злочинної групи.

 
Пресслужба Полтавської
обласної прокуратури  
кількість переглядів: 2269