Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
03.12.2021

Ліс – під охороною держави: припинено незаконне користування земельною ділянкою лісового фонду

За позовом Кременчуцької окружної прокуратури фізичну особу-підприємця зобов’язано звільнити земельну ділянку лісового фонду площею 0,8 га, розташовану в межах ландшафтного заказника загальнодержавного значення «Білецьківські Плавні».

Позовні вимоги прокуратури мотивовано відсутністю у відповідача будь-яких підстав для користування цією землею, адже земельні ділянки лісогосподарського призначення підлягають використанню виключно для ведення лісового господарства.

Після набрання рішенням Господарського суду Полтавської області законної сили підприємець повинен демонтувати цегляні, дерев’яні та інші споруди і конструкції, розташовані на земельній ділянці, та повернути її державному підприємству «Кременчуцьке лісове господарство».

Довідково: усі ліси на території України, незалежно від того, на землях яких категорій за основним цільовим призначенням вони зростають, та незалежно від права власності на них, становлять лісовий фонд України і перебувають під охороною держави (ч. 3 ст. 1 Лісового кодексу України).

Земельні ділянки лісогосподарського призначення за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування надаються в постійне користування спеціалізованим державним або комунальним лісогосподарським підприємствам, іншим державним і комунальним підприємствам, установам та організаціям, у яких створено спеціалізовані підрозділи,  для  ведення лісового господарства (ч. 1 ст. 57 Земельного кодексу України).

 

Пресслужба Полтавської
обласної прокуратури
кількість переглядів: 2217