Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
24.01.2022

Закупівля медобладнання у період поширення COVID-19 – у Полтаві судитимуть службову особу міської лікарні

Полтавською окружною прокуратурою до суду направлено обвинувальний акт стосовно службової особи однієї з міських лікарень. Йому інкримінують зловживання службовим становищем та внесення до офіційних  документів  завідомо неправдивих відомостей, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 364,  ч. 2 ст. 366 КК України).

У квітні 2020 року, незважаючи на звільнення від сплати податку на додану вартість операцій із постачання медичних товарів і обладнання у період запобігання поширенню COVID-19, службовець при укладенні договору про закупівлю пересувної флюороскопічної рентгенівської системи включив вказаний податок до вартості медичного обладнання. У подальшому при перерахунку коштів товариству-постачальнику обладнання з місцевого бюджету було зайво сплачено понад 280 тис. грн податку на додану вартість, а територіальній громаді завдано збитків на вказану суму.

Також, не маючи законних повноважень, обвинувачений підписав договір про закупівлю товарів та додаток до нього від імені керівника лікарні.

Під час досудового розслідування постачальником відшкодовано збитки у повному обсязі.  

Розслідування у кримінальному провадженні здійснювалося відділенням  поліції № 1 Полтавського районного управління Головного управління Національної поліції в Полтавській області за оперативного супроводу Управління стратегічних розслідувань в Полтавській області Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України.

Довідково: тимчасово, на період, що закінчується останнім календарним днем місяця, в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з ввезення на митну територію України та/або операції з постачання на митній території України товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), перелік яких визначено Кабінетом Міністрів України (п. 71 підрозділ 2 розділ ХХ Податкового кодексу України).

 

Пресслужба Полтавської
обласної прокуратури
кількість переглядів: 2270