Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
10.02.2022

Надання земель у заплаві та водоохоронній зоні річки Коломак –задоволено 57 позовних заяв прокуратури (ФОТО)

З метою захисту інтересів держави у сфері охорони навколишнього природного середовища упродовж 2019-2021 років Полтавською окружною прокуратурою до Полтавського районного суду подано 88 позовних заяв.

Підставою для звернення стало надання Головним управлінням Держгеокадастру у Полтавській області жителям Полтавщини, у тому числі учасникам бойових дій, у приватну власність для індивідуального садівництва земельних ділянок, розташованих поблизу с. Лісок, у заплаві та водоохоронній зоні річки Коломак.

Відповідно до ст. 80 Водного кодексу України з метою охорони водності малих річок заборонено розорювати заплавні землі та застосовувати на них засоби хімізації, надавати земельні ділянки у заплавах річок під будь-яке будівництво (крім гідротехнічних, гідрометричних та лінійних споруд), а також для садівництва та городництва.

Окрім цього, згідно з роз’ясненнями Державного агентства водних ресурсів України використання земельних ділянок у подальшому могло призвести до потрапляння у ґрунтові води хімікатів, інших шкідливих речовин та спричинити пересихання річки.

Таким чином, видачу земельних ділянок жителям Полтавщини здійснено з порушенням вимог законодавства.

Наразі Полтавським районним судом задоволено 57 позовних заяв, 16 судових рішень набрали законної сили та перебувають на виконанні в органах Державної виконавчої служби.

Задоволення зазначених позовів не позбавляє громадян права на отримання земельних ділянок, розташованих в іншому місці.

     

Пресслужба Полтавської
обласної прокуратури
кількість переглядів: 1808