Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
18.05.2022

Браконьєрство – злочин проти довкілля: на Полтавщині зареєстровано понад 90 кримінальних проваджень за фактами незаконної риболовлі (ВІДЕО)

Стан захисту водних біоресурсів Полтавщини обговорено на засіданні постійно діючої комісії з питань охорони довкілля, раціонального використання та відтворення  природних  ресурсів. Засідання  відбулося 16 травня під головуванням начальника Полтавської обласної військової адміністрації Дмитра Луніна.

У заході взяли участь керівник Полтавської обласної прокуратури Антон Столітній, начальник Головного управління Національної поліції в Полтавській області Євген Рогачов та керівники органів державного контролю з питань екології. 

Під час роботи комісії наголошено на принциповості питання захисту водних біоресурсів, надано оцінку діяльності органів, до повноважень яких входить безпосереднє виявлення та фіксація незаконного видобутку риби, а також обговорено досягнуті результати.

Лише за півтора місяці (тобто з часу заборони вилову водних біоресурсів на водоймищах Полтавської області на період воєнного стану) за фактами незаконного зайняття рибним добувним промислом (ст. 249 КК України) виявлено та зареєстровано 83 кримінальних провадження.

Вказані злочини викрито відділами поліції за процесуального керівництва прокуратури. При цьому Полтавським рибоохоронним патрулем з початку року виявлено лише 4 правопорушення, що свідчить про «ефективність» роботи даного органу, безпосередньо наділеного повноваженнями на здійснення державного контролю та управління в галузі охорони, використання і відтворення водних біоресурсів.

Загалом цьогоріч правоохоронцями Полтавщини (національною поліцією, прокуратурою) за вищевказаною статтею Кримінального кодексу України

92 кримінальних провадження зареєстровано,

22 особам повідомлено про підозру,

21 обвинувальний акт направлено до суду.

У ході досудового розслідування та під час проведення профілактичних заходів вилучено

24 км сіток,

40 човнів,

10 автотранспортних засобів,

70 інших заборонених знарядь лову.

За попередніми підрахунками, загальна сума шкоди, заподіяної рибним браконьєрством навколишньому природному середовищу, становить понад 10,5 млн грн. 

З метою їх відшкодування в інтересах держави на стадії досудового розслідування кримінальних проваджень прокурорами вже заявлено 14 позовів на загальну суму майже 800 тис. грн. Разом з тим, Полтавським рибоохоронним патрулем жодного матеріалу для вжиття заходів представництва інтересів держави в суді до прокуратури не передано. 

Робота на зазначеному напрямі триває.

Збережемо водні біоресурси Полтавщини!!! 

 
Пресслужба Полтавської
обласної прокуратури
кількість переглядів: 1354