Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.08.2022

Стягнення орендної плати та повернення земельних ділянок загальною вартістю більше 115 млн грн територіальній громаді – задоволено позови Решетилівської окружної прокуратури

У 2018 році між Руденківською сільською радою Новосанжарського району і товариством з обмеженою відповідальністю «Руденківський енергопарк» укладено договори оренди землі для будівництва та експлуатації енергогенеруючих об’єктів. Однак, порушуючи умови договорів, товариство несвоєчасно та не в повному обсязі сплачувало орендну плату за користування трьома земельними ділянками загальною площею майже 64 га вартістю більше 115 млн грн, унаслідок чого упродовж 2020 - першого кварталу 2021 років утворилася заборгованість на загальну суму 413 тис. грн.

Зважаючи на порушення інтересів держави в особі Новосанжарської селищної ради, Решетилівською окружною прокуратурою до товариства пред’явлено 3 позовні заяви про стягнення заборгованості з орендної плати, розірвання договорів оренди та повернення земельних ділянок у комунальну власність територіальної громади.

Під час судового розгляду справ у рахунок погашення заборгованості з орендної плати товариством добровільно перераховано місцевому бюджету 210 тис. грн.

Решту боргу (203 тис. грн) товариство зобов’язано погасити за рішенням Господарського суду Полтавської області. Також судом задоволено інші вказані позовні вимоги прокуратури.     

Довідково: орендна плата за землю – це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою згідно з договором оренди землі.

Землекористувачі зобов’язані своєчасно сплачувати земельний податок або орендну плату. Систематична несплата земельного податку або орендної плати є однією з підстав припинення права користування земельною ділянкою.

 

Пресслужба Полтавської
обласної прокуратури

 

кількість переглядів: 2017