Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.09.2022

Вибуття з комунальної власності майже 34 га землі вартістю понад 2,5 млн грн – на Миргородщині судитимуть голову фермерського господарства

Миргородською окружною прокуратурою передано до суду обвинувальний акт стосовно голови одного з фермерських господарств району за зловживання повноваженнями, що спричинило тяжкі наслідки, та службове підроблення офіційних документів (ч. 2 ст. 364-1, ч. 1 ст. 366 КК України).

За даними слідства, у квітні 2019 року обвинувачений виготовив та підписав протоколи зборів засновників селянського (фермерського) господарства та попри відсутність родинних зав’язків прийняв до господарства 12 місцевих жителів. У подальшому вказані особи на підставі поданих заяв і за згодою голови відповідно до рішень сесії селищної ради отримали у власність землю, що перебувала у постійному користуванні фермерського господарства. У січні 2020 року голова виключив жителів зі складу фермерського господарства.

Унаслідок таких дій земельні ділянки загальною площею майже 34 га вибули з комунальної власності територіальної громади, чим останній завдано шкоду на суму понад 2,5 млн грн, з метою відшкодування якої  прокуратурою до обвинуваченого пред’явлено позовну заяву.

За процесуального керівництва Миргородської окружної прокуратури досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалося Миргородським районним відділом поліції Головного управління Національної поліції в Полтавській області.

Довідково: відповідно до Закону України «Про фермерське господарство» членами фермерського господарства можуть бути подружжя, їх батьки, діти, які досягли 14-річного віку, інші члени сім’ї, родичі, які об’єдналися для спільного ведення фермерського господарства, визнають і дотримуються положень установчого документа фермерського господарства. Членами фермерського господарства не можуть бути особи, які працюють у ньому за трудовим договором (контрактом).

Члени фермерського господарства мають право на одержання безоплатно у власність із земель державної і комунальної власності земельних ділянок у розмірі земельної частки (паю).

 

Пресслужба Полтавської
обласної прокуратури
кількість переглядів: 1360