Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
28.10.2022

Культурна спадщина. З метою зобов’язання укласти охоронний договір прокуратурою пред’явлено позов до власника пам’ятки архітектури місцевого значення – Особняк збирача картин Балюбаша (ФОТО)

Полтавською обласною прокуратурою до власника пам’ятки історії та архітектури місцевого значення – Особняк збирача картин Балюбаша  пред’явлено позовну заяву про зобов’язання укласти охоронний договір на вказану будівлю, розташовану у Полтаві, на вул. Спаській, 11.

У січні 1992 року рішенням Полтавської міської ради народних депутатів приміщенню надано статус пам’ятки історії та архітектури місцевого значення.

У липні 2021 року розпорядженням голови Полтавської обласної державної адміністрації будинок внесено до Переліку об’єктів культурної спадщини, як щойно виявлений об’єкт історії та архітектури – Особняк збирача картин Балюбаша.  

Позов пред’явлено в інтересах держави в особі Департаменту культури, молоді та сім'ї Полтавської міської ради. Його розглядатиме Полтавський окружний адміністративний суд.

Нагадаємо, укладення охоронного договору унеможливить використання території пам’ятки для нового будівництва та інших господарських потреб, що можуть зашкодити пам'ятці, також надасть змогу утримувати її в належному стані у спосіб, що потребує якнайменших змін та забезпечує збереження автентичності, просторової композиції тощо.

Довідково: відповідно до інформації навчально-наукового інституту архітектури, будівництва та землеустрою Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», особняк побудовано  в  1912  році.  Існує  припущення,  що  автором  будинку  є  відомий  київський   архітектор       П. Ф. Альошин, але документальних підтверджень цього факту не виявлено.

Особняк – єдиний представник модернізованої неокласики серед збережених міських особняків Полтави. Розташований він в історико-культурній заповідній території міста (центральний історичний ареал), на території Старополтавського городища.

За інформацією кандидата архітектури, наукового співробітника Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського, члена громадської організації «Збережемо Полтаву» Оксани Бєлявської, ампірний двоповерховий будинок органічно вписувався у містобудівний класицистичний ансамбль Полтави, що формувався з початку ХІХ століття за межами Полтавської фортеці та поступово відвойовував собі простір на теренах Старого міста.

Перший власник особняка – Володимир Іванович Булюбаш, який після завершення військової служби став поміщиком у Хорольському повіті Полтавської губернії.

Окрім житлової функції, особняк виконував роль приватної картинної галереї, адже В. Булюбаш відомий як власник колекції живописних творів, задля демонстрації яких у будинку спеціально облаштували другий поверх. Саме через цю особливість будівля тепер має відому полтавцям власну назву Особняк збирача картин.

Підготовленість частини споруди під зберігання картин врятувала будинок від фізичного знищення у 1918 році.

Під час Другої світової війни особняк був пошкоджений пожежею: вигоріли усі дерев’яні конструкції даху, віконні та дверні заповнення, парадна сходовня. Проте цегляні стіни залишилися неушкодженими, що уможливило відбудову особняка зі збереженням його архітектурного образу.

У різні часи в будинку розміщувалися Картинна галерея, художній відділ Центрального пролетарського музею Полтавщини, відділ природи, контора «Головнафтопостач», Художній музей, банківська установа. 

Уточнення щодо прізвища першого власника: відповідно до «Пам’ятної  книжки Полтавської губернії на 1914 рік», правильне написання прізвища Булюбаш, хоча зустрічається написання Болюбаш і Балюбаш.

 
Пресслужба Полтавської
обласної прокуратури
кількість переглядів: 1348