Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
07.12.2022

Культурна спадщина. Власник пам’ятки архітектури місцевого значення – Особняк підрядника Бахмацького – добровільно уклав охоронний договір (ФОТО)

У вересні цього року Полтавською обласною прокуратурою до одного з власників пам’ятки архітектури місцевого значення – Особняк підрядника Бахмацького пред’явлено позовну заяву про зобов’язання укласти охоронний договір на вказану будівлю, розташовану у Полтаві, на вул. Пилипа Орлика, 15.

Під час судового розгляду, 27 жовтня, відповідач добровільно уклав із Департаментом культури, молоді та сім’ї Полтавської міської ради охоронний договір.   

Нагадаємо, укладення охоронного договору унеможливить використання території пам’ятки для нового будівництва та інших господарських потреб, що можуть зашкодити пам'ятці, також надасть змогу утримувати її в належному стані у спосіб, що потребує якнайменших змін та забезпечує збереження автентичності, просторової композиції тощо.

Довідково: відповідно до інформації сайту «SavePoltava» особняк споруджено у 1906-1909 роках у стилі раннього романтичного модерну.

Належав особняк підряднику Науму Бахмуцькому, який побудував його на зекономлені кошти від будівництва банку (наразі приміщення Управління Служби безпеки України в Полтавській області).

Існує припущення, що архітектор будинку – Владислав Городецький, скульптор фасадного декору – Еліо Саля.

Будинок одноповерховий, мурований, асиметричний у плані. У вирішенні фасадів використано стилізовані елементи мавританської архітектури. Ліворуч парадного входу над будинком влаштовано декоративний мінарет.

Художнє цементне литво виготовлялося на заводі «Фор». Прообразом особняка є київська караїмська кенаса.

У період громадянської війни Наум Бахмуцький емігрував до Франції. Споруда була націоналізована тогочасною владою та згодом перебудована для комунальних квартир. У подальшому будинком зацікавились спадкоємці Бахмутського, які приїздили з Франції, однак, побачивши в якому він стані, залишили його місцевим жителям.

У січні 1992 року рішенням Полтавської міської ради народних депутатів приміщенню надано статус пам’ятки історії та архітектури місцевого значення.

У липні 2021 року розпорядженням голови Полтавської обласної державної адміністрації будинок внесено до Переліку об’єктів культурної спадщини, як щойно виявлений об’єкт історії та архітектури – житловий будинок у мавританському стилі (Особняк підрядника Бахмацького).

Будівля є унікальною для Полтави, оскільки це єдиний у місті особняк з рисами мавританської архітектури. 

 
Пресслужба Полтавської
обласної прокуратури

 

кількість переглядів: 1358