Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
25.04.2023

Шахрайська схема продажу автомобілів зі збитками майже у півмільйона гривень – підозрюють 4 жителів Кременчука (ФОТО)

За процесуального керівництва Полтавської обласної прокуратури викрито групу з 4 жителів Кременчука, які налагодили шахрайську схему продажу неіснуючих автомобілів громадянам, серед яких військовослужбовці ЗСУ та волонтери. 

За даними слідства, учасники групи розміщували на одній із платформ оголошення про продаж автомобілів іноземного виробництва, використовуючи фотографії транспортних засобів із мережі «Інтернет». Покупцям чоловіки представлялися менеджерами столичного товариства та пропонували придбати авто за зниженими цінами.

З метою конспірації зловмисники «працювали» у Кременчуці та Києві в орендованих квартирах, які часто змінювали. Після отримання передоплати на банківські картки, вони змінювали і номери телефонів.     

Упродовж березня-листопада 2022 року учасники групи ошукали 13 громадян, спричинивши потерпілим збитки на загальну суму майже 500 тис. грн.

 

Під час обшуків у Кременчуці, за місцями реєстрації вказаних осіб правоохоронцями виявлено та вилучено комп’ютерну техніку, мобільні телефони, банківські картки та інші речові докази.

У ході обшуку в Києві орендованої квартири організатор групи викинув із балкона револьвер, споряджений патронами, які, за висновком експерта, є вогнепальною зброєю та бойовими припасами, придатними для стрільби.  

Наразі усім учасникам групи повідомлено про підозру у шахрайстві, вчиненому повторно, за попередньою змовою групою осіб, шляхом незаконних операцій із використанням електронно-обчислювальної техніки (ч. 3 ст. 190 КК України).

Окрім цього, організатору групи інкримінують легалізацію (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, та придбання, зберігання вогнепальної зброї, бойових припасів без передбаченого законом дозволу (ч. 1 ст. 209, ч. 1 ст. 263 КК України).

За клопотаннями слідчого і прокурора Октябрським районним судом Полтави підозрюваним обрано запобіжні заходи – тримання під вартою з альтернативою внесення застави.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні триває. 

Слідчі дії здійснюються Головним управлінням Національної поліції в Полтавській області, оперативний супровід – Полтавським управлінням Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції України.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 
Пресслужба Полтавської
обласної прокуратури
кількість переглядів: 1645