Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
25.10.2021

Умисне вбивство в Кременчуцькому районі – за апеляційною скаргою прокуратури місцевому жителю призначено суворіше покарання

За апеляційною скаргою Горішньоплавнівського відділу Кременчуцької окружної прокуратури за скоєне вбивство жителю Кременчуцького району замість покарання з випробуванням призначено реальний строк.

У липні 2019 року з Кіровоградської області до вказаної особи приїхав знайомий, якого господар оселі запросив повечеряти, а сам відлучився на присадибну ділянку. Після вживання їжі та алкоголю гість підійшов до господаря і на ґрунті раптово виниклих неприязних стосунків вдарив розкладним ножем у груди, спричинивши легкі тілесні ушкодження. У відповідь господар наздогнав утікаючого гостя, вдарив його лопатою в плече, вихопив ніж, яким завдав не менше п’яти ударів, несумісних із життям. У подальшому він забрав у потерпілого мобільний телефон і пішов на зупинку громадського транспорту, щоб поїхати до лікарні.  

Після завершення досудового розслідування обвинувальний акт стосовно жителя Кременчуцького району за ч. 1 ст. 115 КК України (умисне вбивство) передано до суду для розгляду по суті, однак Крюківський районний суд Кременчука перекваліфікував дії обвинуваченого на ст. 118 КК України (умисне вбивство, вчинене при перевищенні меж необхідної оборони) і призначив покарання у виді 2 років позбавлення волі та на підставі ст. 75 КК України звільнив від відбування покарання з іспитовим строком на 2 роки.

Не погоджуючись із таким вироком, прокуратура оскаржила його до Полтавського апеляційного суду та довела, що призначене судом першої інстанції покарання не відповідало фактичним обставинам кримінального провадження, тяжкості скоєного злочину та особі обвинуваченого, адже стан необхідної оборони закінчився, коли зловмисник почав переслідувати потерпілого поза межами домогосподарства, а кількість та спрямування ударів ножем у життєво важливі органи свідчило, що він усвідомлював суспільно-небезпечний характер свого діяння. До того ж обвинувачений не викликав ні правоохоронців, ні медиків, а залишив потерпілого на місці події.

Колегія суддів апеляційної інстанції погодилася з доводами прокуратури, змінивши кваліфікацію дій обвинуваченого на ч. 1 ст. 115 КК України та призначивши суворіше покарання – 7 років позбавлення волі.

 
Пресслужба Полтавської
обласної прокуратури  
кількість переглядів: 2104