Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
Інформація про вжиті прокуратурою Полтавської області та іншими правоохоронними органами області заходи щодо протидії корупції та про осіб, притягнутих до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень у 2013 році.
ІНФОРМАЦІЯ
про вжиті органами прокуратури Полтавської області заходи щодо протидії корупції та про осіб, притягнутих до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень у 2013 році
(згідно з вимогами ч. 1 ст. 19 Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції»)
Органами прокуратури Полтавської області постійно вживаються заходи щодо запобігання і протидії корупції.  
Упродовж минулого року стан протидії корупції розглянуто на координаційних нарадах керівників правоохоронних органів області 07.02.2013 та 30.05.2013, та спільному розширеному засіданні колегій правоохоронних органів області 05.09.2013, на яких визначено спільні організаційно-практичні заходи у цій сфері.
Стан прокурорського нагляду у сфері протидії корупції серед інших питань розглянуто на засіданнях колегії прокуратури області, останнє з яких проведено 14.01.2014 «Про підсумки роботи прокуратури у 2013 році та заходи, спрямовані на підвищення ефективності їх діяльності, основні завдання на наступний період».
Проведенню кожного координаційного заходу перебувало спільне з іншими правоохоронними органами вивчення стану виконання Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції».
Працівниками Прокуратури області з метою підвищення ефективності та якості роботи у сфері запобігання і протидії корупції у прокуратурах регіонів (місто Комсомольськ, Пирятинський, Київський та Зіньківський райони) упродовж минулого року перевірено виконання вимог законів, спрямованих на протидію злочинності та корупції. З питань організації нагляду на цьому напрямі надано практичну допомогу прокурорам Гадяцького, Карлівського, Козельщинського, Машівського районів.
Органами прокуратури вживалися заходи щодо протидії корупції кримінально-правовими засобами.
Минулого року розпочато досудове розслідування у
102 кримінальних провадженнях про корупційні правопорушення.
За результатами розслідування до суду направлено 89 (87,2% від загальної кількості розслідуваних усіма правоохоронцями) обвинувальних актів щодо 79 осіб, які вчинили 102 кримінальних корупційних правопорушення (з них 18 підозрюваних утримувалися під вартою).
Зусилля слідчих і прокурорів спрямовувалися на виявлення найбільш небезпечних проявів корупції.
Зокрема за закінченими провадженнями викрито 104 злочини, пов’язані з прийняттям пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою.
Крім того, за направленими минулого року до суду обвинувальними актами виявлено корупційні кримінальні правопорушення: 5 – зловживання владою або службовим становищем (ст. 364 КК України); 1 – перевищення влади або службових повноважень (ст. 365 КК України); 1 – зловживання повноваженнями службовою особою юридичної особи приватного права
(ст. 364-1 КК України); 22 заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем (ч.ч. 2-5 ст. 191 КК України).
Особлива увага приділялася виявленню злочинів цієї категорії, в органах влади і місцевого самоврядування, у контролюючих та правоохоронних органах.
До кримінальної відповідальності притягнуто 6 державних службовців  та 2 – посадові особи місцевого самоврядування.
До суду направлено обвинувальні  акти  щодо 7  працівників  МВС; 1  службової особи Міністерства доходів і зборів України;
1 – державної кримінально-виконавчої служби.
Вживалися заходи до викоренення корупції в системі судової гілки влади. Торік прокуратура області звернулася до суду з 1 обвинувальним актам стосовно 1 з голів районних судів суддів.
         Відомості про осіб, які вчинили кримінальні корупційні
правопорушення, за направленими до суду обвинувальними актами
Категорії осіб
Кількість
Службові особи органів місцевого самоврядування
3
Посадовці райдержадміністрацій
1
ГУ Міндоходів і зборів
1
Державної кримінально-виконавчої служби
1
Органів внутрішніх справ
7
Професійних суддів
1
У закінчених провадженнях цієї категорії встановлено збитків на суму 811 тис, 245 грн. грн., з яких відшкодовано 651 тис. 225 грн. Накладено арешт на майно підозрюваних вартістю 1 млн. 393 тис. 337 грн. та вилучено майна, готівки, цінних паперів, іноземної валюти на суму 280 тис. 583 грн.
У провадженнях, в яких досудове розслідування проводилося слідчими прокуратури, минулого року законної сили набрали обвинувальні вироки стосовно 52 осіб, які вчинили корупційні злочини.
Проводилася робота з протидії корупції адміністративно-правовими заходами.
Минулого року органами прокуратури до суду скеровано 30 (42%) із 74 протоколів про адміністративні корупційні правопорушення. За результатами їх розгляду до відповідальності притягнуто 28 (42, 4%) із 66 осіб, закрито 5 адмінпроваджень, із них 4 – за відсутності події і складу правопорушення.
До адміністративної відповідальності за протоколами про корупційні правопорушення органів прокуратури притягнуто:
- 2 державних службовців 5-7 категорій;
- 12 депутатів  районних, сільських та селищних рад (40%);
- 19 посадові особи органів місцевого самоврядування (63%), з них 11 службовці 4 категорії (58%) та 8 -5-7 категорії (42%);
- 2 посадовці органів внутрішніх справ (6.6%);
Відшкодовано 8 тис. 415 грн. (100%).
Сума   штрафів,   накладених    на    корупціонерів,    становить   19085  грн., що в 2,2 рази перевищує завдані правопорушеннями збитки.
Прокурорами внесено 3 протести на необґрунтовані та незаконні судові рішення. Внесено 21 подання на усунення причини та умов, що сприяють корупційним проявам. За результатами їх розгляду притягнуто до відповідальності 22 службових осіб.
Активізовано висвітлення заходів з даної тематики: брифінгів, коментарів, відомчих, міжвідомчих та координаційних нарад, тощо.
Діяльність органів прокуратури у сфері запобігання і протидії корупції як пріоритетний напрям перебуває на постійному контролі керівництва  прокуратури області.
 
Прокуратура Полтавської області
 
кількість переглядів: 1312