Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
11.11.2021

Незаконне позбавлення волі людини та вимагання - на Полтавщині викрито злочинну групу, очолювану «кримінальним авторитетом»

За процесуального керівництва Полтавської обласної прокуратури викрито  злочинну групу з 5 осіб, яку очолював «кримінальний авторитет».  Наразі її учасникам повідомлено про підозру у незаконному позбавленні волі людини, вимаганні та незаконному заволодінні транспортним засобом, вчинених за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 146, ч. 2 ст. 189, ч. 2 ст. 289 КК України). Окрім цього, організатору групи інкриміновано умисне поширення в суспільстві злочинного впливу (ч. 1 ст. 255-1 КК України).

За даними слідства, у жовтні цього року у м. Хорол між власником кафе і місцевим жителем виник конфлікт, після якого власник закладу звернувся до знайомого «кримінального авторитета» за «допомогою» у його вирішенні. Наступного дня учасники злочинної групи зустрілися з потерпілим у визначеному  місці, побили останнього, силоміць заштовхнули в автомобіль і повезли додому, де примусили віддати 8 тис. дол. США, а також заволоділи транспортним засобом, на якому з місця події зникли.

На даний час вирішується питання про обрання учасникам злочинної групи запобіжних заходів.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється   Головним управлінням Національної поліції в Полтавській області, оперативний супровід – Управлінням карного розшуку Головного управління Національної поліції в Полтавській області та Управлінням стратегічних розслідувань в Полтавській області Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України.

Слідчі та процесуальні дії тривають.

Довідково: Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за злочини, вчинені злочинною спільнотою», що набрав чинності 27 червня 2020 року, Кримінальний кодекс України доповнено рядом статей, зокрема ст. 255-1 «Встановлення або поширення злочинного впливу».

Відповідно до Кримінального кодексу України злочинний вплив – це будь-які дії особи, яка завдяки авторитету, іншим особистим якостям чи можливостям сприяє, спонукає, координує або здійснює інший вплив на злочинну діяльність, організовує або безпосередньо здійснює розподіл коштів, майна чи інших активів (доходів від них), спрямованих на забезпечення такої діяльності.

   

Пресслужба Полтавської
обласної прокуратури
кількість переглядів: 2202