Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
16.06.2022

Культурна спадщина. Охоронний договір на пам’ятку архітектури місцевого значення – Торгівельний будинок зобов’язано укласти за позовом прокуратури (ФОТО)

Полтавським окружним адміністративним судом задоволено позов Полтавської окружної прокуратури, пред’явлений в інтересах держави в особі Департаменту культури, молоді та сім'ї Полтавської міської ради до Полтавської обласної спілки споживчих товариств.

Рішенням  суду  спілку зобов’язано укласти з департаментом охоронний договір  на  щойно виявлений  об'єкт  історії  та  архітектури  місцевого  значення - Торгівельний  будинок, розташований  у  Полтаві, на вул. Небесної Сотні.

Нагадаємо, розпорядженням голови Полтавської обласної державної адміністрації від 16 липня 2021 року затверджено Перелік об’єктів культурної спадщини, до якого внесено приміщення Полтавського кооперативного коледжу. Будівля отримала статус щойно виявленого об’єкта історії  та архітектури – Торгівельний будинок.

Укладення охоронного договору унеможливить використання території пам’ятки для нового будівництва та інших господарських потреб, що можуть зашкодити пам'ятці, також надасть змогу утримувати її в належному стані у спосіб, що потребує якнайменших змін та забезпечує збереження автентичності, просторової композиції тощо.

Довідково: відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2001 року охоронний договір  встановлює режим використання пам'ятки культурної спадщини чи її частини, у тому числі території, на якій вона розташована.

В охоронному договорі зазначаються особливості режиму використання пам'ятки, види і терміни виконання реставраційних, консерваційних, ремонтних робіт, робіт з упорядження її території,  інших пам'яткоохоронних заходів, необхідність яких визначається відповідним органом охорони культурної спадщини. У вказаному випадку – Департаментом культури, молоді та сім’ї Полтавської міської ради.

 

Пресслужба Полтавської
обласної прокуратури

 

кількість переглядів: 1805