Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
08.04.2024

Пам’ятка архітектури місцевого значення – будинок колишнього кінотеатру «Колос». Інформація прокуратури щодо пред’явленого позову

Представництво інтересів держави в суді – одна із функцій прокуратури, визначених Конституцією України.   

У квітні 2023 року Полтавська обласна прокуратура пред’явила позовну заяву про розірвання договору оренди та повернення Полтавській територіальній громаді в особі Полтавської міської ради пам’ятки архітектури місцевого значення.

Йдеться про будинок колишнього кінотеатру «Колос», розташований на вул. Гоголя, 22 у Полтаві.

Прокуратура позивається до громадської організації «Розвиток українського міста», яка з 17 лютого 2016 року орендує приміщення.

Підстави для подання позову:

порушення відповідачем умов договору щодо цільового використання об`єкта оренди (Полтавською міською радою як власником майна  приміщення передавалося для потреб громадської організації, а не для здійснення комерційної діяльності. Проте з 2016 року організація надавала частину орендованого приміщення в суборенду фізичним особам-підприємцям, товариствам для розміщення кінотеатру, буфету, кафе тощо);

утримання пам’ятки архітектури в неналежному стані (Департаментом культури і туризму Полтавської обласної військової адміністрації, Головним управлінням Державної служби України з надзвичайних ситуацій України у Полтавській області, Інспекцією по контролю за благоустроєм, екологічним та санітарним станом міста виконавчого комітету Полтавської міської ради проводилися обстеження будівлі, за результатами яких виявлено перепланування поверхів та здійснення інших будівельних робіт, а також порушення у сфері техногенної, пожежної безпеки, санітарного контролю, розміщення тимчасових конструкцій у межах охоронної зони пам’ятки);

несплата щомісячних орендних платежів (Управлінням Північно-східного офісу Держаудитслужби в Полтавській області під час державного фінансового аудиту бюджету міста Полтави встановлено систематичне порушення громадською організацією умов договору щодо сплати орендних платежів та неефективне використання об’єкта. Сума заборгованості з орендної плати сягала понад 700 тис. грн. До того ж, наразі відповідно до умов договору орендний платіж на місяць становить 45 тис. 725 грн, тобто 14 грн за кв. метр. Водночас середня вартість комерційної нерухомості у Полтаві – від 200 до 350 грн за кв. метр);

несвоєчасне укладення охоронного договору (охоронний договір на пам’ятку архітектури орендарем укладено 25 листопада 2019 року, а не протягом місяця з дати підписання договору оренди).

Із метою усунення виявлених порушень прокуратура звернулася до власника майна – Полтавської міської ради та Управління майном комунальної власності міста виконавчого комітету Полтавської міської ради із запитами, в яких ініціювала вжиття заходів реагування. У відповіді адресати «висловили готовність до співпраці на ґрунті відповідності взаємних дій законодавству України та наголосили, що їхні дії не є перешкоджанням органам прокуратури в здійсненні своїх функціональних обов’язків…».  

Відповідно до частини 3 статті 23 Закону України «Про прокуратуру» у разі порушення або загрози порушення інтересів держави, якщо захист цих інтересів не здійснює або неналежним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування чи інший суб’єкт владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження, а також у разі відсутності такого органу, прокурор здійснює представництво в суді законних інтересів держави.

Наявність таких обставин обґрунтовується прокурором у порядку, передбаченому частиною 4 цієї статті.

Прокурор у межах та спосіб, визначений законодавством, звернувся з позовом до суду в інтересах держави в особі Полтавської міської ради та Управління майном комунальної власності міста виконавчого комітету Полтавської міської ради.

Усупереч позиції прокуратури Господарський суд Полтавської області, а в подальшому Східний апеляційний господарський суд відмовили у задоволенні позову та апеляційної скарги.

Не погоджуючись із рішеннями судів, прокуратура звернулася до Верховного Суду. Наразі справу передано на новий розгляд до Господарського суду Полтавської області.

Отже, наголошуємо: єдиним відповідачем у справі є громадська організація «Розвиток українського міста».

Фізичні особи-підприємці, товариства, які брали приміщення у громадської організації в суборенду, не є відповідачами у справі та не перебувають у договірних відносинах із власником нерухомого майна – Полтавською міською радою.

Окрім цього, суб’єкти господарювання мають право самостійно звернутися до власника майна та отримати в оренду приміщення колишнього кінотеатру.

Довідково: відповідно до Паспорта об’єкта культурної спадщини, будівлю на вул. Гоголя, 22 у Полтаві споруджено в 1900 році. На той час це був Полтавський просвітницький будинок ім. Миколи Гоголя.

У післявоєнні роки, після руйнування, будинок відновили зі збереженням  первісних архітектурних форм фасадів, але з переплануванням внутрішнього простору.     

У 1961 році у будівлі відкрили кінотеатр «Колос».

У 1984 році рішенням виконавчого комітету Полтавської обласної ради народних депутатів приміщенню надано статус пам’ятки архітектури місцевого значення.    

 

Пресслужба Полтавської
обласної прокуратури
кількість переглядів: 429