Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
26.02.2021

Заходи відновного правосуддя – на Полтавщині вперше за скоєння кримінального проступку неповнолітню звільнено від відповідальності

Органами Полтавської обласної прокуратури вжито практичних заходів з метою ефективної реалізації пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» (далі – Програма).

Так, у листопаді 2020 року 17-річна жителька Карлівського району з метою заволодіння чужим майном викрала у свого знайомого мобільний телефон вартістю понад 3,5 тис. грн.

Дії неповнолітньої правоохоронцями кваліфіковано за ч. 1 ст. 185 КК України (крадіжка). У ході досудового розслідування Карлівським відділом Кобеляцької місцевої прокуратури встановлено, що дівчина раніше до кримінальної відповідальності не притягувалася, свою вину у вчиненні проступку визнала, у зв’язку із чим процесуальним керівником у кримінальному провадженні підозрюваній, її законному представнику та потерпілому запропоновано участь у вищевказаній Програмі. Під час її проходження неповнолітня примирилася з потерпілим, завдані збитки відшкодувала у повному обсязі та виконала інші передбачені заходи ресоціалізації.

За результатами реалізації Програми до Карлівського районного суду прокуратурою направлено клопотання про звільнення неповнолітньої від кримінальної відповідальності, яке наразі задоволено.  

Довідково: пілотний проект «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення», Міністерством юстиції, Офісом Генерального прокурора на базі надання безоплатної правової допомоги за підтримки Представництва Дитячого Фонду Організації Об’єднаних Націй (ЮНІСЕФ) в Україні запроваджено у січні 2019 року на території 5 областей, у квітні 2020 року – на всій території України.

Метою Програми є максимально раннє виведення неповнолітнього з кримінального процесу та вжиття заходів для запобігання повторному вчиненню ним кримінальних правопорушень.

Програма застосовується за чотирьох умов:

– наявності потерпілої сторони: фізичної особи, якій кримінальним правопорушенням завдано
   моральної,  фізичної  або  майнової  шкоди,  а  також  юридичної  особи,  якій  кримінальним
   правопорушенням завдано майнової шкоди;
– скоєння  неповнолітнім  вперше  проступку  або  нетяжкого  злочину;
– визнання неповнолітнім факту вчинення кримінального правопорушення;
– згоди неповнолітнього і потерпілого на участь у Програмі.

У разі, якщо обставини кримінального провадження відповідають визначеним умовам, прокурор інформує сторони про можливість реалізації Програми шляхом залучення регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги посередника – адвоката, включеного до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу та пройшли навчання з реалізації Програми. 

 

Пресслужба Полтавської
обласної прокуратури
кількість переглядів: 1485