Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
07.07.2021

Позов до «Гадяцької міської центральної лікарні» та товариства «КВА» Полтавською обласною прокуратурою пред’явлено з метою забезпечення раціонального використання бюджетних коштів

Полтавською обласною прокуратурою 11 червня цього року в інтересах держави в особі Міністерства розвитку громад та територій України, Міністерства фінансів України, Північно-Східного офісу Держаудитслужби до комунального некомерційного підприємства «Гадяцька міська центральна лікарня» Гадяцької міської ради та товариства з обмеженою відповідальністю «КВА» пред’явлено позовну заяву про визнання недійсними результатів закупівель і договорів підряду на загальну суму 12 млн грн.

Підставою для подання позову стало оголошення 2 липня минулого року на той час «Гадяцькою центральною районною лікарнею» проведення закупівлі «Капітальний ремонт приймального відділення КНП «Гадяцька ЦРЛ» за адресою: вул. Лохвицька, 1, м. Гадяч Полтавської області».

За результатами оцінки тендерних пропозицій електронною системою вебпорталу «Prozorro» визначено найбільш економічно вигідну пропозицію учасника приватного виробничо-комерційного підприємства «Авангард-Н» із ціною 6,7 млн грн.

Тендерним комітетом замовника 3 серпня 2020 року відхилено пропозицію «Авангард-Н», не надавши відповіді на останню його вимогу в електронній системі закупівель, та обрано переможцем товариство «КВА», яке запропонувало виконати роботи за 8 млн грн., що на 1,3 млн грн дорожче.

Договір про закупівлю між «Гадяцькою центральною районною лікарнею» та товариством «КВА» на суму 8,072 млн грн укладено 19 серпня 2020 року терміном дії до 31 грудня 2021 року.

Управлінням Північно-Східного офісу Держаудитслужби в Полтавській області проведено моніторинг вказаної закупівлі та 7 жовтня 2020 року складено висновок про його результати з викладенням порушень та вимогою розірвати договір із товариством «КВА».

Контролерами встановлено, що подані товариством «КВА» документи не повною мірою відповідають тендерній документації замовника, а саме:

     - надано документи на підтвердження попереднього досвіду роботи, які суперечать один одному;

     - термін дії договору зберігання та захоронення твердих побутових відходів не відповідає строку виконання робіт тощо.

Крім того, вказане товариство не оприлюднило повний перелік документів, що подаються переможцем перед укладенням договору.

Водночас замовником висновок Держаудитслужби до суду не оскаржено (кінцевий термін оскарження – 23 жовтня 2020 року), договір про закупівлю не розірвано.

У подальшому вартість робіт збільшено на 4 млн грн, а саме: 1 грудня 2020 року замовником із товариством «КВА проведено переговорну процедуру на додаткові роботи з капітального ремонту приймального відділення «Гадяцької ЦРЛ» у межах 50% попереднього договору.

За результатами переговорної процедури 15 грудня 2020 року «Гадяцькою центральною районною лікарнею» з товариством «КВА» укладено договір про закупівлю робіт на суму 4 млн грн без проведення відкритих торгів.

Наразі товариство «КВА», яке згідно з висновком Держаудитслужби не відповідало кваліфікаційним критеріям тендерної документації замовника, продовжує виконувати роботи з капітального ремонту лікарні шляхом укладення договорів за переговорною процедурою.

Отже, пред’явлення позову спрямовано на забезпечення раціонального використання бюджетних коштів шляхом проведення прозорої та законної публічної закупівлі, а також попередження подальшого укладення договорів без відкритих торгів (до цього часу укладено один такий договір на 4 млн грн). Адже відповідно до ст. 5 Закону України «Про публічні закупівлі» одним із принципів публічних закупівель є максимальна економія, об’єктивне та неупереджене визначення переможця закупівлі, запобігання корупційним діям і зловживанням.

І головне – пред’явлення позову жодним чином не впливатиме на роботу лікарні та не зупинятиме надання медичних послуг.  

 
Пресслужба Полтавської
обласної прокуратури
кількість переглядів: 2071