Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
20.07.2022

Заходи відновного правосуддя для неповнолітніх – прокуратура Полтавщини продовжує реалізацію пілотного проєкту

Органи Полтавської обласної прокуратури продовжують реалізацію пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» (далі – Програма).

У листопаді 2021 року студент одного з полтавських коледжів спільно з іншою особою у с. Розсошенці викрав у місцевого жителя барсетку з документами та особистими речами, спричинивши чоловіку майже 3,5 тис. грн збитків.

Дії неповнолітнього правоохоронцями кваліфіковано за ч. 2 ст. 185 КК України (крадіжка, вчинена за попередньою змовою групою осіб). У ході слідства встановлено, що юнак раніше до кримінальної відповідальності не притягувався, свою вину у вчиненні злочину визнав, викрадене майно повернув власнику, у зв’язку із чим процесуальним керівником у кримінальному провадженні (прокурором Полтавської окружної прокуратури) підозрюваному і його законному представнику запропоновано участь у вказаній Програмі. Під час її проходження неповнолітній примирився з потерпілим та виконав інші передбачені заходи ресоціалізації.  

За результатами проходження Програми до Октябрського районного суду Полтави прокуратурою направлено клопотання про звільнення неповнолітнього від кримінальної відповідальності, яке наразі задоволено. Матеріали стосовно спільника неповнолітнього виділені в окреме провадження.

Заходи відновного правосуддя створюють умови для гуманізації кримінального судочинства щодо дітей, дають змогу відновлення морального, психічного стану неповнолітньої особи, корегування її поведінки відповідно до суспільних правил та юридичних норм, а також відмови від тенденції виключно каральної реакції на скоєний злочин, окрім цього, розвантажують систему правосуддя.

З неповнолітніми, які беруть участь у Програмі, працюють психологи, фахівці органів пробації та можуть залучатися працівники інших установ чи організацій, діяльність яких спрямована, зокрема, на ресоціалізацію неповнолітніх – одного з головних засобів боротьби з рецидивами злочинів. Заходи з ресоціалізації, серед іншого, передбачають тренінги, заняття в гуртках тощо.     

З початку цього року на Полтавщині за результатами успішного проходження Програми звільнено від кримінальної відповідальності трьох юнаків.

Довідково: пілотний проект «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення», Міністерством юстиції, Офісом Генерального прокурора на базі надання безоплатної правової допомоги за підтримки Представництва Дитячого Фонду Організації Об’єднаних Націй (ЮНІСЕФ) в Україні запроваджено у січні 2019 року в 5 областях, у квітні 2020 року – на всій території України.

Метою Програми є максимально раннє виведення неповнолітніх із кримінального процесу та вжиття заходів для запобігання повторному вчиненню ними кримінальних правопорушень.

Програма застосовується за чотирьох умов:

наявності потерпілої сторони: фізичної особи, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, а також  юридичної особи, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди;

скоєння неповнолітнім вперше проступку або нетяжкого злочину;

визнання неповнолітнім факту вчинення кримінального правопорушення;

згоди неповнолітнього і потерпілого на участь у Програмі.

У разі, якщо обставини кримінального провадження відповідають визначеним умовам, прокурор інформує сторони про можливість реалізації Програми шляхом залучення регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги посередника – адвоката, включеного до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу та пройшли навчання з реалізації Програми.   

 
Пресслужба Полтавської
обласної прокуратури

 

кількість переглядів: 1591