Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
08.09.2022

Андрій Костін: Офіс Генпрокурора розпочав кримінальне провадження за фактом можливого катування і вбивства волонтера з Великої Британії

Офіс Генерального прокурора розпочав досудове розслідування за фактом можливих катувань та вбивства волонтера з Великої Британії військовослужбовцями збройних формувань, підконтрольних Російській Федерації. Про це під час брифінгу у середу, 7 вересня, повідомив Генеральний прокурор Андрій Костін.

Попередньо установлено, що в квітні 2022 року під час здійснення волонтерської діяльності з евакуації мирного населення на території Запорізької області волонтер був незаконно захоплений військовослужбовцями російських збройних формувань. Після чого його позбавили волі та примусово перевезли на тимчасово окуповану територію Донецької області.

У липні 2022 року окупаційною адміністрацією РФ було розповсюджено інформацію про начебто загибель волонтера «внаслідок хвороби і стресу». Лише після більше ніж 1,5 місяці перемовин та принципової позиції України Російська Федерація повернула його тіло на підконтрольну Україні територію.

За інформацією Генерального прокурора, на тілі волонтера є ознаки тілесних ушкоджень, які можуть свідчити про жорстоке поводження з ним, що могло стати справжньою причиною його загибелі. «Тіло, надане країною-агресором, зберігалося в неналежних умовах і перебуває в понівеченому стані, тому справжні причини смерті будуть встановлені після проведення судово-медичної експертизи», – зазначив він.

Розслідування цього кримінального провадження доручено Головному слідчому управлінню Служби безпеки України. Його хід Генеральний прокурор взяв на особистий контроль.

«Російська Федерація вчергове показує своє людожерське обличчя, щоденно піддаються катуванням і знаходяться під загрозою позасудових страт тисячі громадян, в тому числі цивільних, які незаконно утримуються у заручниках Росією на тимчасово окупованій території. Згідно Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни заборонено брати у заручники цивільних осіб, завдавати їм каліцтва, здійснювати жорстоке поводження, застосовувати тортури і піддавати переслідуванню. Також цивільні особи повинні мати доступ до медичної допомоги і лікарських засобів. На жаль, РФ не дотримуються жодних з підписаних нею правил цивілізованого світу», - акцентував Андрій Костін.

Він висловив щире співчуття родині і друзям загиблого: «Українці ніколи не забудуть кожного, хто став поряд на допомогу нашій країні в боротьбі з російською агресією, як цивільний волонтер чи військовий доброволець».

кількість переглядів: 823