Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
15.06.2023

Культурна спадщина. За позовом Полтавської окружної прокуратури власник Адміністративного будинку уклав охоронний договір (ФОТО)

За позовом Полтавської окружної прокуратури товариство «Тріумф-Полтава» уклало охоронний договір на Адміністративний будинок, розташований у Полтаві, на проспекті Першотравневому, 13.

У лютому 1993 року рішенням Полтавської міської ради народних депутатів приміщенню надано статус пам’ятки історії та архітектури місцевого значення.

У липні 2021 року розпорядженням голови Полтавської обласної державної адміністрації будинок внесено до Переліку об’єктів культурної спадщини, як щойно виявлений об’єкт історії та архітектури – Адміністративний будинок.  

Прокуратура пред’являла позов до товариства в інтересах держави в особі Департаменту культури, молоді та сім'ї Полтавської міської ради. Його розглядав Полтавський окружний адміністративний суд.

Укладення охоронного договору унеможливить використання території пам’ятки для нового будівництва та інших господарських потреб, що можуть зашкодити пам'ятці, також надасть змогу утримувати її в належному стані у спосіб, що потребує якнайменших змін та забезпечує збереження автентичності, просторової композиції тощо.

Довідково: відповідно до інформації наукових співробітників Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського, будинок розташований в історичній частині міста (на території старої Полтавської фортеці козацької доби). Його побудовано в середині XIX століття, архітектор невідомий.

Будівля – двоповерхова, цегляна у стилі зрілого класицизму. Має строгий декор, рустовки на першому поверсі, пілястри з каннелюрами між вікнами та скромні сандрики над ними.

Після Другої світової війни з метою отримання додаткової площі для службових приміщень будинок перебудували. Відповідно, внутрішнє планування зазнало змін, зовні він майже не змінився.

Будинок належав депутату Полтавського дворянського зібрання від Полтавського повіту (1896-1900 рр.) Володимиру Петрашу.

У другій половині ХХ століття в будинку розміщувалися різні установи та організації, певний час працювали кооперативні курси.

Наразі будинок примикає до червоної лінії Першотравневого проспекту, є невід’ємною складовою частиною забудови фронту вулиці. Об’єкт є цінним архітектурним зразком, що формує сприйняття та забезпечує історичну ідентичність Полтави. 

 
Пресслужба Полтавської  
обласної прокуратури

 

кількість переглядів: 1198