Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
20.06.2023

Порушення законодавства при проведенні відкритих торгів щодо будівництва протитуберкульозного диспансеру – задоволено позов прокуратури

У грудні 2020 року рішенням Полтавської обласної ради затверджено видатки на будівництво протитуберкульозного диспансеру в с. Супрунівка Полтавського району.

Джерело фінансування – кошти обласного бюджету.

У жовтні 2021 року за результатами процедури відкритих торгів  переможцем визнано товариство «СК «Стройінвест».

Наступного місяця Департамент будівництва, містобудування і архітектури Полтавської обласної державної адміністрації уклав із товариством договір підряду на ІІІ чергу будівництва диспансеру за майже 645 млн грн.

Однак прокуратурою встановлено порушення вимог законодавства, серед яких:

не  підтвердження переможцем торгів наявності власної матеріально-технічної бази;

невідповідність тендерної пропозиції товариства технічній специфікації замовника (у документах зазначено обладнання, машини та механізми, не передбачені тендерною документацією замовника, розбіжність – 88 одиниць техніки);

допущення вказаним департаментом до участі у відкритих торгах учасника, тендерна пропозиція якого не відповідала кваліфікаційним критеріям процедури закупівлі, внаслідок чого торги мали б відмінити.

При цьому різниця між обраною та економічно вигідною пропозицією становила 7 млн грн.    

У липні 2022 року з метою захисту інтересів держави в особі Полтавської обласної ради та Полтавської обласної військової адміністрації прокуратура звернулася з позовом до суду.

Наразі Господарським судом Полтавської області (І інстанція) результати відкритих торгів та укладений договір підряду визнано недійсними.

Довідково: відповідно до ст. 5 Закону України «Про публічні закупівлі» основними принципами здійснення публічних закупівель є добросовісна конкуренція серед учасників; максимальна економія, ефективність та пропорційність; відкритість та прозорість на всіх стадіях закупівель; недискримінація учасників та рівне ставлення до них; об’єктивне та неупереджене визначення переможця процедури закупівлі/спрощеної закупівлі; запобігання корупційним діям і зловживанням.

 
Пресслужба Полтавської
обласної прокуратури
кількість переглядів: 1072