Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
07.08.2023

Незаконні порубки дубів зі збитками майже у пів мільйона гривень – на Полтавщині судитимуть групу з 5 осіб та експравоохоронця (ФОТО)

Полтавською обласною прокуратурою направлено до суду обвинувальний акт стосовно організованої злочинної групи із 5 осіб та колишнього т. в. о. начальника відділення поліції, який намагався допомогти організатору групи уникнути відповідальності за кримінальні правопорушення проти довкілля.  

Учасникам групи інкриміновано незаконну порубку дерев у захисних лісових насадженнях, перевезення та збут незаконно зрубаних дерев, що завдало істотної шкоди (ч. ч. 2, 3, 5 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 246 КК України).

Організатора, окрім вказаного, судитимуть за пропозицію надання неправомірної вигоди службовій особі, яка займає відповідальне становище, вчинену повторно (ч. ч. 1, 3 ст. 369 КК України). 

Колишнього правоохоронця обвинувачують у прийнятті пропозиції неправомірної вигоди, вчиненій службовою особою, яка займає відповідальне становище (ч. 3 ст. 368 КК України).     

Досудовим розслідуванням встановлено причетність групи до незаконних порубок дубів на території лісосмуг, що перебувають на балансі виробничого підрозділу «Лубенська дистанція захисних лісонасаджень» регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця».

Спиляні дерева чоловіки на власних автомобілях перевозили на подвір’я одного з учасників групи, де розпилювали на бруси, які у подальшому продавали жителям Полтавщини. 

Протиправними діями «чорних лісорубів» регіональній філії «Південна залізниця» завдано майже 500 тис. грн збитків.

Після викриття групи у жовтні 2022 року, її організатор з метою уникнення від кримінальної відповідальності запропонував т. в. о. начальника відділення поліції 500 літрів бензину марки А-95. На пропозицію правоохоронець погодився.

Слідчі дії у кримінальному провадженні здійснювалися ТУ ДБР, розташованого у місті Полтаві, оперативний супровід – ГУ внутрішньої безпеки СБУ.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Пресслужба Полтавської
обласної прокуратури
кількість переглядів: 10121