Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
03.10.2023

Незаконне позбавлення волі, вимагання та шахрайство – обвинувачують 4 учасників організованої злочинної групи (ФОТО)

Полтавською обласною прокуратурою скеровано до суду обвинувальний акт стосовно 4 учасників організованої злочинної групи, яку очолював 33-річний неодноразово судимий полтавець із кримінальним статусом «смотрящий».

За даними слідства, учасники групи, застосовуючи психологічний тиск, погрози та фізичне насильство, вимагали у підприємців та фізичних осіб гроші під вигаданими приводами – звинувачуючи у «неправильній» поведінці, причетності до незаконного обігу наркотичних засобів тощо.

Від протиправних дій угрупування у 2020, 2022 та 2023 роках потерпіло 5 людей, яким спричинено збитки на загальну суму майже 400 тис. грн.

Також досудовим розслідуванням встановлено, що за понад 1 млн 300 тис. грн, отриманих злочинним шляхом, один із обвинувачених придбав автомобіль іноземного виробництва та з метою недопущення застосування заходів кримінально-правового характеру у виді конфіскації майна зареєстрував транспортний засіб на сестру. 

Дії осіб кваліфіковано за ч. 3 ст. 146, ч. 4 ст. 189, ч. ч. 3, 4 ст. 190 КК України (незаконне позбавлення волі людини, вимагання та шахрайство, вчинені повторно, в умовах воєнного стану, організованою групою).

Окрім вказаних статей, організатору інкримінують ч. 2 ст. 255-1 КК України (встановлення та поширення в суспільстві злочинного впливу), а його довіреній особі – ч. 1 ст. 209 КК України (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом).   

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалося ГУНП в Полтавській області.  

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Пресслужба Полтавської
обласної прокуратури
кількість переглядів: 1703