Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
05.12.2023

Кримінальні розбірки на Полтавщині – за замах на умисне вбивство засуджено групу з 4 осіб, серед яких «заступник вора в законі»

За публічного обвинувачення Полтавської обласної прокуратури групу з 4 жителів Кременчука визнано винними у замаху на умисне вбивство особи.

Замовника вбивства, який у кримінальних колах має статус «положенця» («заступника вора в законі»), визнано винним у встановленні та поширенні в суспільстві злочинного впливу особою, яка перебуває у статусі суб’єкта підвищеного злочинного впливу, та підбуренні і пособництві у закінченому замаху на умисне вбивство, вчинене на замовлення, за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 255-1, ч. ч. 4, 5 ст. 27, ч. 2 ст. 15,  п. п. 11, 12 ч. 2 ст. 115 КК України).

Його довірену особу та двох спільників – в організації та замаху на умисне вбивство, вчинених на замовлення, за попередньою змовою групою осіб, а також придбанні, носінні, зберіганні зброї та боєприпасів без передбаченого законом дозволу  (ч. 2 ст. 15 п. п. 6, 11, 12 ч. 2 ст. 115, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 263 КК України).

Замовник отримав покарання у виді 12 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного майна. Довірена особа та співвиконавці злочину – по 10 років за ґратами також із конфіскацією майна.

Злочин скоєно 12 січня 2021 року в Полтаві.

У суді прокурором доведено, що житель Кременчука, маючи у кримінальних колах статус «положенця», надав своїй довіреній особі вказівку організувати вбивство знайомого полтавського «кримінального авторитета», з яким у нього виник конфлікт.

У свою чергу довірена особа запропонувала виконати «замовлення» двом кременчуківцям.

Чоловіки приїхали на місце скоєння злочину на мотоциклі та здійснили з пістолета Макарова кілька пострілів, спричинивши «кримінальному авторитету» тяжкі тілесні ушкодження.   

Невдовзі після стрілянини з метою знищення речових доказів нападники підпалии мотоцикл в одному з місцевих парків, а пістолет заховали.

Затримали групу у травні 2021 року.

До набрання вироком законної сили особи перебуватимуть під вартою.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалося  ГУНП в Полтавській області, оперативний супровід – УКР ГУНП в Полтавській області та УСР в Полтавській області ДСР НПУ.

 
Пресслужба Полтавської
обласної прокуратури
кількість переглядів: 1111