Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
13.12.2023

Культурна спадщина. Задоволено позов прокуратури до одного з власників земельних ділянок, на яких розташована частина старовинного могильника (ГЕОДЕЗИЧНА ЗЙОМКА)

За позовом Диканської окружної прокуратури одного з власників земельних ділянок, на яких розташована частина пам’ятки археології місцевого значення, зобов’язано повернути у власність держави 2 га землі вартістю понад 13 млн грн.

Йдеться про могильник IV-початку V століть черняхівської культури, що знаходиться в селі Кантемирівка Чутівської територіальної громади.  

Інші три позови перебувають на розгляді в Чутівському районному суді.

Нагадаємо, упродовж 2019-2020 років Головне управління Держгеокадастру у Полтавській області передало у приватну власність чотирьом фізичним особам для ведення особистого селянського господарства земельні ділянки загальною площею майже 8 га.

Водночас прокуратура встановила, що на цих ділянках знаходиться частина пам’ятки археології місцевого значення загальною площею 1,9 га. 

З метою захисту інтересів держави в особі Полтавської обласної військової адміністрації прокуратура звернулася з позовом до суду. 

Довідково: відповідно до інформації комунального закладу «Центр охорони та досліджень пам’яток археології» Полтавської обласної ради, пам’ятка археології – ґрунтовий могильник IV-початку V століть черняхівської культури знаходиться на північно-західній околиці села Кантемирівка (на території колишнього урочища Хозари).   

У 1924 році поселення та могильник виявлений археологом Михайлом Рудинським під час дослідження трьох курганів з глибокими похованнями та підбоями «катакомбного» типу.

У 1945 році дослідження пам’ятки продовжено археологом Іваном Ляпушкіним.

У 1948 році археологом та науковцем Євгенією Махно розкопано 10 безкурганних поховань та наземну споруду на дерев’яному каркасі, вимазаною глиною. Під стіною виявлені ліпні горшки та гончарні миски.

У квітні 1979 року рішенням виконавчого комітету Полтавської обласної ради народних депутатів затверджено межі охоронної зони могильника.

У квітні 1982 року рішенням Полтавської обласної ради народних депутатів могильник внесено до Переліку пам’яток історії та культури Полтавської області.

У травні 1983 року на вказану пам’ятку археології працівниками Полтавського обласного управління культури складено паспорт, схематичний план, акт технічного огляду та зобов’язання по її охороні.

 
Пресслужба Полтавської
обласної прокуратури

 

кількість переглядів: 1376