Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
20.12.2023

У Полтаві розпочав роботу дев’ятий в Україні міждисциплінарний центр підтримки дітей «Барнахус» (ФОТО)

Полтавщина – дев’ята область в Україні, де запрацював Центр захисту та соціально-психологічної підтримки дітей, які постраждали, або стали свідками насильства, за моделлю «Барнахус».

Відкриття центру відбулося 20 грудня 2023 року в м. Полтава.   

Начальниця Департаменту захисту інтересів дітей та протидії домашньому насильству Офісу Генпрокурора Юлія Усенко під час відкриття акцентувала увагу присутніх на тому, що розбудова міждисциплінарних центрів підтримки дітей за моделлю «Барнахус» – це формування правосуддя, дружнього до дітей. Вони необхідні для дітей, які потрапляють в систему кримінальної юстиції.

«Свідчення дітей у кримінальних провадженнях є важливими у процесі доведення вини кривдників. Однак на першому місці має бути дитина та її інтереси. То ж такі центри надаватимуть потерпілим ще й психологічну підтримку, забезпечуватимуть реабілітацію. Їхня мета - допомогти дитині пережити те, що з нею трапилося», - зазначила Юлія Усенко.   

«Інтереси дітей мають першочергове значення для усіх державних інституцій. Тож відкриття Центру – ще один крок на шляху спільної роботи ювенальних прокурорів, правоохоронців, психологів та працівників служб захисту дітей», - сказав керівник Полтавської обласної прокуратури Євген Гладій.

У заході взяли участь заступник Міністра юстиції України Олександр Банчук, директорка Департаменту моніторингу додержання прав дитини Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Алла Тарасюк, керівниця проєктів захисту дітей Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Ван Чі Пхам, керівники та представники Полтавської обласної військової адміністрації, Полтавської обласної ради, правоохоронних органів та інших відомств, що опікуються захистом прав дітей.

Офіс Генпрокурора у співпраці з Мінʼюстом проводить роботу з впровадження у практичну діяльність проєкту «Модель Барнахус в Україні». Він імплементується Українською фундацією громадського здоров’я, за підтримки Дитячого фонду ООН (UNICEF) та Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх.

Наразі аналогічні центри відкрито у Вінницькій, Житомирській, Кіровоградській, Миколаївській, Одеській, Тернопільській, Чернівецькій областях та м. Київ.

Завдання Центру – створити дружні до дитини умови у процесі здійснення правосуддя. Міждисциплінарна команда спеціалістів забезпечує дітям, які пережили насильство, і свідкам насильства дружню та ефективну допомогу під час проведення процесуальних дій у безпечному середовищі.

 
Пресслужба Полтавської
бласної прокуратури

 

кількість переглядів: 1753