Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
28.12.2023

«Чорного археолога» із Семенівки оштрафовано, а старовинні тесла передано Національному музею історії України (ФОТО)

За публічного обвинувачення Глобинської окружної прокуратури 35-річного жителя Семенівки визнано винним у незаконному привласненні знайденого скарбу, який має особливу культурну цінність (ч. 1 ст. 193 КК України).

Чоловіка оштрафовано майже на 2 тис. грн. Також на користь держави з нього стягнуто процесуальні витрати – понад 17 тис. грн.

Старовинні тесла передані Національному музею історії України, який подякував процесуальному керівнику у кримінальному провадженні за роботу. 

 

У березні 2022 року «чорний археолог», використовуючи металошукач, неподалік одного із сіл Семенівської територіальної громади знайшов 16 бронзових тесл. У подальшому ці предмети він намагався реалізувати  через спеціалізований сайт у мережі «Інтернет», однак «продавця» викрили правоохоронці.    

За висновками експертів, знайдені вироби є оригінальними бронзовими теслами близькосхідного типу, що були поширені на території Кавказу, Малої Азії та Східної Європи (у тому числі на теренах сучасної України) у добу ранньої та середньої бронзи (ІІІ – середина ІІ тис. до нашої ери).

Свою вину у скоєнні кримінального проступку чоловік визнав. 

Наразі вирок Семенівського районного суду набув законної сили.

Довідково: відповідно до Закону України «Про охорону культурної спадщини» усі пам'ятки археології, в тому числі ті, що знаходяться під водою, включаючи пов'язані з ними рухомі предмети, є державною власністю. Такі рухомі предмети підлягають віднесенню до державної частини Музейного фонду України, обліку та збереженню у порядку, визначеному законодавством (ч. 2 ст. 17).

Якщо під час проведення будь-яких земляних робіт виявлено знахідку археологічного або історичного характеру, виконавець робіт зобов'язаний зупинити їх подальше ведення і протягом однієї доби повідомити про це відповідний орган охорони культурної спадщини, на території якого проводяться  земляні  роботи  (ч. 1 ст. 36).

 
Пресслужба Полтавської
обласної прокуратури
кількість переглядів: 1722