Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
05.01.2024

Співпраця з аналітичним порталом рф на шкоду інформаційній безпеці України – на Полтавщині повідомлено про підозру місцевому жителю (ФОТО)

За процесуального керівництва Полтавської обласної прокуратури викрито та повідомлено про підозру місцевому жителю, який тривалий час керував проросійською громадською організацією Полтавщини.

Чоловіку інкримінують державну зраду, вчинену на шкоду інформаційній безпеці України шляхом надання представникам іноземної організації допомоги в проведенні підривної діяльності, в умовах воєнного стану, а також виготовлення і поширення матеріалів, в яких міститься виправдовування  збройної агресії рф проти України, заперечення тимчасової окупації частини території України, глорифікація осіб, які здійснюють збройну агресію, вчинені повторно (ч. 2 ст. 111, ч. ч. 2, 3 ст. 436-2 КК України).

За даними слідства, із червня 2022 року полтавець співпрацював з аналітичним порталом рф «Фонд стратегічної культури». На замовлення порталу, в якості «політичного експерта» за грошову винагороду він писав статті, що дискредитували керівництво держави та ЗСУ, а також містили антиукраїнську пропаганду.  

У статтях йшлося про ракетні обстріли об’єктів критичної інфраструктури України, торговельного центру в Кременчуці, житлового будинку в Дніпрі та інші події, яким надавалася оцінка, вигідна російським кураторам.   

Підготовлені матеріали чоловік надсилав представниці порталу через месенджер. Після редагування статті публікували в інтернет-мережі.

З метою приховування протиправної діяльності полтавець писав під псевдонімами.   

За висновком комплексної судової психолого-лінгвістичної експертизи, у текстах містилися висловлювання з ознаками пропаганди антиукраїнського характеру та підтримки дій рф. Збройна агресія представлялася, як внутрішній громадянський конфлікт.

Наразі підозрюваному обрано запобіжний захід – тримання під вартою без права внесення застави.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється Управлінням СБУ в Полтавській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 
Пресслужба Полтавської
обласної прокуратури
кількість переглядів: 1173