Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
17.01.2024

Земельну ділянку водного фонду вартістю понад 100 млн грн повернули у власність держави

Решетилівська окружна прокуратура забезпечила виконання рішення Господарського суду Полтавської області про розірвання договору оренди та повернення у власність держави земельної ділянки площею понад 157 га вартістю більше 100 млн грн.  

На підставі договору, укладеного з Кобеляцькою районною державною адміністрацією, приватне виробничо-комерційне підприємство «Дніпровський лиман» отримало земельну ділянку водного фонду для ведення рибогосподарського виробництва.

Однак, порушуючи умови договору, товариство несвоєчасно та не в повному обсязі сплачувало орендну плату за користування землею. Як наслідок,  упродовж 2017-2020 років утворилася заборгованість на загальну суму понад 60 тис. грн, що стало підставою для звернення прокуратури до суду.  

Під час судового розгляду відповідач сплатив борг, водночас не погоджувався з рішенням суду про розірвання договору оренди та повернення земельної ділянки державі, а тому оскаржував рішення Господарського суду Полтавської області.

Проте Східний апеляційний господарський суд, а в подальшому Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду залишив скарги відповідача без задоволення, а рішення суду першої  інстанції – без змін.   

Довідково: орендна плата за землю – це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою згідно з договором оренди землі.

Землекористувачі зобов’язані своєчасно сплачувати земельний податок або орендну плату. Систематична несплата земельного податку або орендної плати є однією з підстав припинення права користування земельною ділянкою.

 

Пресслужба Полтавської
обласної прокуратури
кількість переглядів: 1056